Eddy zorgt dat een oud beroep weer opgepakt wordt.
Eddy zorgt dat een oud beroep weer opgepakt wordt. (Foto: aangeleverd)

Medemblikker Eddy blaast nieuw leven in oud beroep: de scharensliep

MEDEMBLIK - Kent u het beroep van de scharensliep nog? De scharensliep ging vroeger langs de deuren om scharen en messen te slijpen. In het verleden waren er ook strenge winters, dan konden de Westfriezen weken schaatsen. De scharensliep ging voor de strenge vorst op pad om schaatsen te slijpen. Met scherpe ijzers kon de schaatser dan flinke snelheid op het ijs maken. Ze draaiden hun hand niet om voor een toertochtje van Medemblik naar Andijk en weer terug.

Nu is het anders. De strenge winters blijven uit. De meeste kinderen hebben geen schaatsen, want als er ijs op de sloten ligt, is dat ook zo weer weg. En voordat de meren geheel bevroren zijn, moet het een paar dagen flink vriezen. 

Eddy (51) uit Medemblik pakte het oude beroep scharensliep op, maar slijpt alleen koks- en zakmessen. Voorheen had een scharensliep een grote handkar, soms een bakfiets, met daarin alle benodigde gereedschappen. Eddy heeft een werkplaats aan huis. Hij haalt de messen op en brengt ze dezelfde dag weer terug.

Duurzaam

Tegenwoordig gooit men veel weg. Als er een klein mankementje aan een product zit... hup, de vuilnisbelt op. En die groeit en groeit maar door de producten die worden gemaakt door de fabrikant, waar weinig mee gedaan kan worden als die kapot zijn. De scharensliep werd ook overbodig, want als een mes bot was, gooide men die weg. Door massaproductie kocht men voor een habbekrats weer een nieuwe. Eddy staat graag in de keuken. Koken vindt hij leuk, maar weigert dat te doen zonder scherpe messen. Uit frustratie wist hij dat de beste manier is om het slijpen dan zelf op te pakken. De Medemblikker bouwt doordeweeks machinekamers in de superjachtbouw. Hij weet dus dat goed gereedschap het halve werk is. Een mes een nieuw leven geven, gaf hem veel voldoening, dus heeft hij de bijna uitgestorven scharensliep recent weer nieuwe leven in geblazen. In Nederland dan. Het moederbedrijf is al drie jaar actief in Denemarken. Een duurzaam beroep, want nu hoeven de messen niet meer de vuilnisbak in. Eddy zorgt voor vlijmscherpe messen, waardoor koken een makkie wordt.


Goed je messen laten slijpen? Neem contact op met Eddy via www.descharensliep.nl. Zijn werkgebied is groot en hij kan wel wat hulp gebruiken. Een scharensliep in de gemeenten Koggenland en Opmeer is meer dan welkom. Aanmelden kan via de website.