Wat staat ons te wachten?

Ik ben al aardig op leeftijd, het meeste wat er zoal in de wereld gebeurt, zal mijn tijd wel duren, aangaande de levensstijl in de blanke wereld. Ook zoiets: ik ben geen witte man, ik ben blank van kleur. Ik vind het een beetje eigenaardig dat we de Amerikaanse gewoonten overnemen. Ik ben zeker niet kleurenblind; rood is geen oranje en grijs is niet bruin en zwart is gewoon zwart. Het is een zwarte nacht. Dat het dan donker is, heeft niets van doen met welke bevolkingsgroep dan ook. Het is gewoon de Nederlandse taal. Als iemand vroeger 'zwart' was, dan was die niet zuiver op de graad. Zo ging dat vroeger, een bijnaam was snel gevonden. Zwartwerker; moet dat woord ook in de zak van Sinterklaas? Het is toch logisch dat iets wat in onze taal gewoon is, te gaan verbieden, omdat het niet past in de denkwijze van andere bevolkingsgroepen die in Nederland komen wonen.

Neem ons bijna tweede volkslied van Duo Karst: ‘Op de blanke top der duinen'. Het refrein mag er zijn. ‘Ik heb u lief mijn Nederland, ik heb u lief mijn Ne-eder-land.' Mooier meezinglied bestaat er niet! Jammer, dan maar begraven in het duinzand?

In 1200 kwamen de Egyptenaren hier. Ze waren anders, niet christelijk, dus liet men ze niet toe. Zoiets gebeurde toch ook met de Chinezen en nu komen allerlei Afrikaanse en Aziatische gelukzoekers naar Nederland. Kijk, het is wat anders als ze iets meebrengen in de vorm van ambacht of rijkdom. En dan het klimaat van ons koude landje. Waar ze vandaan komen is het een stuk aangenamer en ze kennen de gewoonten. Veel Hollanders zijn naar het buitenland geëmigreerd. Naar mijn weten passen zij zich goed aan in het land wat hen opneemt. Dat zou ook hier moeten. Lijkt mij niet teveel gevraagd in ruil voor onze gastvrijheid. Wees blij om in een land te leven waar alles redelijk is geregeld en je je mening vrij mag verkondigen, zonder opgepakt te worden. Waarom onze gewoonten willen veranderen? Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.