De Hoogwouder Dansers.
De Hoogwouder Dansers. (Foto: aangeleverd)

'Meid, wat heb ik genoten'

OPMEER - Na de voorstelling kwam ze naar mij toegelopen. Ze pakte mijn hand en zei: 'meid, wat heb ik genoten! Ik heb die kleding zelf vroeger ook gedragen. Ik ging weer helemaal terug naar mijn jeugd! En die deuntjes kende ik ook nog van toen ik jong was en mijn moeder had ook zo’n boerenhoedje! Maar die mooie gouden kap mocht ze alleen op zondag op!' 

Else Pranger van De Hoogwouder Dansers: "Dit zijn van die leuke reacties op onze voorstellingen. En daar doen we het ook voor! Even weer iets laten zien van de rijke historie en traditie van ons mooie Westfriesland. Want als je dat niet meer laat zien, dan verdwijnt het uit het geheugen van de mensen."

De Hoogwouder Dansers uit Hoogwoud is een groep met enthousiaste mensen die door het laten zien van de 'oude' dansen en verhalen de Westfriese historie levend houden. De folkloristische dansgroep is tijdens een optreden gekleed in de stijl van rond 1920, maar dan wel in zondagse kleding. Heren in het zwart met een hoge hoed en de dames hebben prachtige japonnen aan met gouden kappen, met het witte gegolfde kant, en daarbij de nodige gouden sieraden met diamanten, een mooie kralentas, een chatelaine en bloedkoralen kettingen.

De jongste leden zijn 18 en 19 jaar, de oudste ruim in de 80. De dansers hebben een eigen orkest dat hen tijdens de oefenavonden en voorstellingen begeleidt. Tijdens de coronaperiode is het ledenaantal juist gegroeid. De nieuwe leden leren walsen, polka’s en mazurka’s, zodat ze meedoen met de optredens. In de agenda staan er zeventien, onder meer op cruiseboten in Amsterdam, in diverse verzorgingshuizen en bij andere verenigingen. In de zomer dansen zij mee met de Westfriese dansgroep uit Schagen tijdens de folkloristische markten op donderdag.

De oefenavond is op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur in de even weken in wijkcentrum De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. De dansers komen uit de hele kop van Noord-Holland. Dansen in gezond en gezellig.


Doe deze zomer gratis mee en kijk of het wat is. De eerste oefenavond wordt gehouden op 7 maart. Neem contact op met Else via tel. 06-30451263 of em.pranger@quicknet.nl.


Meer informatie staat op www.dehoogwouderdansers.nl. 

De Hoogwouder Dansers boeken kan via hoogwouderdansers@gmail.com.

Afbeelding