De discussie over de centra loopt al jaren en daarom wil Kuipers dat er snel een besluit genomen wordt.
De discussie over de centra loopt al jaren en daarom wil Kuipers dat er snel een besluit genomen wordt. (Foto: Adobe Stock)

Sluiting kinderhartcentra, tegen advies Zorgautoriteit in

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bevestigt dat slechts twee van de vier centra voor specialistische kinderhartchirurgie in de toekomst open kunnen blijven. Dit besluit gaat tegen het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in. 

De vier academische ziekenhuizen krijgen ruim twee maanden de tijd om te bepalen welke twee ziekenhuizen moeten stoppen met het uitvoeren van operaties bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Als zij er voor 1 april niet uitkomen, dan neemt Kuipers zelf een beslissing. Dit schrijft hij in een brief aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Kuipers was eerst van plan de kinderhartcentra in Rotterdam en Utrecht open te houden, maar besloot toch te wachten op een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen voor de ziekenhuiszorg. De NZa was kritisch en waarschuwde om "nu geen onomkeerbaar concentratiebesluit te nemen." De toegang tot acute zorg op sommige plekken in Nederland zou in gevaar kunnen komen. Ouders zouden hierdoor veel langer moeten reizen om hun kind te laten helpen. De autoriteit adviseerde om eerst een breder plan te maken voor de toekomst van de academische zorg. Dat advies wordt door het kabinet genegeerd: het langetermijnplan zou te veel tijd kosten.

'Reistijd soms langer'

De discussie over de centra loopt al jaren en daarom wil Kuipers dat er snel een besluit genomen wordt. Het ministerie wil specialistische zorg concentreren en de expertise bundelen, zodat de kwaliteit van de ingrepen zo hoog mogelijk blijft.