Afbeelding
(Foto: Pexels)

Recordhoogte geneesmiddelentekort

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is het afgelopen jaar gestegen naar een recordhoogte. Dit meldt apothekersorganisatie KNMP Farmanco. 

Het gaat om een geneesmiddelentekort van 1514 in 2022, tegenover 1007 in 2021. Dit is een stijging van 50%. De voorzitter van Farmanco, Aris Prins, noemt dit schrikbarend. "Tegelijkertijd is er hoop," vertelt hij, "nu de overheid eist dat extra voorraden worden aangelegd." In 2022 was er onder andere een tekort aan methylfenidaat-tabletten en oxytocine-injectievloeistof. Om tekorten zo veel mogelijk in te perken, is er per 1 januari een beleidsregel van kracht die groothandelaren en handelsvergunninghouders verplicht om ‘voldoende voorraad' van geneesmiddelen aan te houden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe.

In de praktijk slagen apothekers er in 99% van de gevallen in om een oplossing te bedenken voor de patiënt, bijvoorbeeld door een ander middel met dezelfde werkzame stof aan te bieden. Tekorten ontstaan vooral door problemen met productie, distributie en kwaliteit.