Kritisch naar je cv kijken
Kritisch naar je cv kijken (Foto: Adobe Stock)

Sollicitatiestrategie onder de loep

Ben jij al enige tijd werkeloos en ben je aan het solliciteren en wil het het maar niet lukken? Dit kan behoorlijk veel frustratie opleveren. Negatieve gedachtes en emoties zijn dan moeilijk te negeren en hierdoor raak je snel in een dip. Steeds weer de motivatie vinden om te zoeken naar vacatures en brieven schrijven gaat je steeds meer tegenstaan en je kunt er zelfs onverschillig van worden. 

Tijd om jezelf te scannen  

Waar gaat het het vaakst de mist in? Zijn er genoeg vacatures voor jou, maar word je zelden uitgenodigd voor een gesprek? 

Dan kan het zijn dat je niet overtuigend genoeg bent in je sollicitatiebrief of bij een gesprek. Verander van strategie. Maak een inschatting van je kwaliteiten en pas dat schriftelijk en mondeling anders toe dan je hiervoor altijd deed. Eventueel kan een loopbaan-coach je hierin begeleiden, als je hier zelf niet uit komt. 

Je CV is jouw visitekaartje. Zorg ervoor dat deze niet te lang is, maximaal 2 A4tjes is voldoende. Kies een goed en vooral leesbaar lettertype en zorg dat het ruimtelijk en overzichtelijk is. Uiteraard moet je checken of al je gegevens erin staan, zonder spelfouten.

Bovenstaande tips zijn helaas geen garantie dat je snel wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je CV in positieve zin laten opvallen is zeker een aanrader, bij veel leuke banen kan de concurrentie immers best groot zijn. Let erop dat je niet te felle kleuren kiest, hou het netjes en zakelijk en kies een passend kleurenpalet.  

Schroom niet om je social media in te zetten als extra impuls om op te vallen. Zorg bijvoorbeeld voor een zakelijke pagina op Facebook, Instagram en Twitter en geef je toekomstige werkgever een persoonlijk kijkje in je leven. Waak ervoor dat deze pagina niet te persoonlijk wordt en dat er geen dingen op staan die een werkgever niet hoeft te weten.