Loyaliteitsconflict

is een term (en aandachtspunt!) rondom kinderen en scheiding. Een kind kan tijdens of na een scheiding in conflict met zichzelf komen door eventuele ‘keuzes’ in loyaliteit.

Loyaliteit en scheiding

Samengevat is het ‘moeten kiezen’ tussen ouders ,waar loyaliteitsproblemen kunnen ontstaan bij kinderen. Deze ‘kiesmomenten’ komen vaker voor dan men denkt, omdat ook veel keuzes juist in de kleine dingen zitten. Als een kind het sterke gevoel krijgt de voorkeur voor één ouder te moeten uitspreken, ontstaat er vanbinnen een conflict. Dan gaat namelijk ‘de loyaliteit’ naar één ouder uit, en zal hij/zij voelen dat de andere ouder te kort krijgt. Hieruit volgt dat het eerstvolgende ‘keuzemoment’ een nog sterkere lading krijgt. Uiteindelijk leidt dat, dat bij keuzes veel minder de eigen wens van het kind centraal staat, maar juist het niet tekort willen doen van één van de ouders.

Voorbeelden

Niet alleen ‘waar wil je wonen’, maar juist de kleine andere zaken spelen ook mee. Zoals: ‘Bij wie wil je het liefste jouw verjaardag vieren?’. Hierdoor neigt een kind misschien te kiezen voor de ouder die de laatste keer teleurgesteld was, uit loyaliteit.

Voorkomen

Samenvattend kan gezegd worden dat het essentieel is dat kinderen het gevoel krijgen dat ze aan beide ouders loyaal mogen ( blijven) zijn. Hoe dat het beste werkt in een scheiding? Hiervoor zijn tal van handvaten. Een mediator mét de juiste registraties, kan jullie ondersteunen bij een zorgvuldig ouderschapsplan, waarbij loyaliteitsconflicten zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.