Stezo Knott laat twee spelers van RKAVV zijn hielen zien in het competitieduel op 28 augustus 2022.
Stezo Knott laat twee spelers van RKAVV zijn hielen zien in het competitieduel op 28 augustus 2022. (FOTO: DINI SPIL)

Via Hoorn naar Madrid voor een contract

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: de transfer.

Hij houdt van warmte, dus dat komt op z’n West-Fries gezegd best af. Stezo Knott kan misschien komende zomer een profcontract tekenen bij de Spaanse club Rayo Vallecano. De twintigjarige aanvaller van Hollandia heeft zich vorig jaar in Uithoorn in de kijker gespeeld tijdens een proefwedstrijd van scout Hamzah Sadiek die voor de Madrileense club werkt. Vervolgens mocht hij begin dit jaar ruim een maand stage lopen bij Rayo. Nu is het afwachten. Maar het lijkt erop dat Knott een goede indruk heeft gemaakt.
“De trainer van het Jong team wil in elk geval dat ik zo snel mogelijk kom”, vertelt de Amsterdamse voetballer met Surinaamse ouders. “Maar de technisch directeur van Rayo neemt hierover de beslissing.” In elk geval heeft Stezo al een heel avontuur achter de rug bij de club uit de Primera División. “Ik was daarnaartoe gereisd met de ook geselecteerde Ismail Moro, keeper van ASV De Dijk. We trainden elke dag, soms wel twee keer. Niet alleen met de bal maar ook op conditie. We sliepen in een villa waar meerdere spelers woonden. Daar geven ze tevens Spaanse les. Dat ga ik zeker volgen, want communicatie vind ik wel belangrijk.”
Af en toe speelde Knott oefenwedstrijden tegen hooggeplaatste amateurteams. “Het viel me op dat daarvoor veel kleine spelers waren uitgenodigd. Ik was meestal de langste en speelde vaak in de spits. Ik denk dat ik het beste tot mijn recht kom op die plek of achter de spitsen op 10’, zegt de ICT-student die eerder uitkwam voor AFC, FC Volendam en De Volewijckers. Betaald voetbalwedstrijden spelen is zijn droom. In Nederland is hij nog niet ontdekt door de profclubs. Knott wil daar niet op wachten. “Twintig jaar is een mooie leeftijd om deze stap te maken”, vindt hij. “Aangezien de trainer positief over me was, heb ik een goede kans om daar door te breken. Maar dit seizoen focus ik me nog volledig op Hollandia.”
Eerder dit seizoen baarde hij bij VOC opzien door vanaf de middenlijn drie spelers te passeren en te scoren. Zijn huidige trainer Ron van der Gracht constateert dat hij ook nu in vorm is. Knott: “Ik train elke dag. Als het niet bij Hollandia is, dan op de velden van IJburg. Met dribbelen en op trapvormen. Ik wil mijn conditie van Spanje vasthouden. Bij FC Volendam besefte ik op twaalfjarige leeftijd niet wat ervoor nodig is om bij een profclub te spelen. Nu leef ik heel serieus. Ik ga naar school en voetbal. Voor uitgaan is geen tijd.”


Zaterdag 18 maart, 12.00 uur: Hollandia JO15-Excelsior Rotterdam JO15.