Je blijft lekker bezig en vergroot je netwerk.
Je blijft lekker bezig en vergroot je netwerk. (Foto: Adobe Stock)

De voordelen van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk; het staat ook goed op je cv. Meestal doe je dit binnen een organisatie of via een project, zodat je iets kunt betekenen voor de samenleving. Benieuwd of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Ontdek de voordelen.

MET EEN VOLDAAN GEVOEL NAAR HUIS

Vrijwilligerswerk is onbetaald en niet verplicht. Mensen kiezen hiervoor om hun netwerk te vergroten en actief te blijven, of omdat het werk belangrijk voor ze is. Denk aan het verzorgen van dieren in het asiel, of het samenstellen van voedselpakketten voor de voedselbank. 

Je leert iets nieuws

Met vrijwilligerswerk heb je de unieke kans om iets nieuws te leren. Je hoeft er niet per se voor naar het buitenland te gaan, want er zijn genoeg mogelijkheden in de buurt. Je kunt vrijwilliger worden bij een sportvereniging, clubhuis, dierenasiel of buddy worden van mensen met een ziekte of beperking. Kijk maar eens op de website van jouw gemeente. 

Het staat goed op je cv

Je inzetten voor de samenleving voelt niet alleen goed, het staat ook goed op je cv. Een werkgever ziet dat je een baan hebt gehad zonder salaris, wat aangeeft dat je niet alleen ergens gaat werken voor het geld, maar ook om je te ontwikkelen. Hierdoor spring je eruit wanneer er andere sollicitanten zijn. Daarnaast helpt vrijwilligerswerk bij het vermijden van lege gaten in je cv. 

Laagdrempelig nieuwe mensen ontmoeten

Het laat zien dat je bezig blijft, ook als je in moeilijke tijden zonder betaalde baan zit. Bovendien doe je in de tussentijd ervaring op en vergroot je jouw kennis. Vermeld in je cv wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren. Misschien zitten er wel competenties bij waar een potentiƫle werkgever naar op zoek is!

Netwerk vergroten

Je leert op een laagdrempelige manier nieuwe mensen kennen en bouwt contacten op. Je zult merken dat je dezelfde mensen vaker tegenkomt. Je maakt een praatje met iemand of doet samen een activiteit. Op deze manier leer je de buurt het beste kennen. Wie weet ontstaat er een vriendschap!