Bart Lankester (midden) en Eddy Boom (l) onthulden aan de Noorderstraat 12 een plaquette voor Bart en Trien de Haan-Zwagerman en hun tienerdochter Nellie. Ook burgemeester Jan Nieuwenburg was bij de onthulling aanwezig.
Bart Lankester (midden) en Eddy Boom (l) onthulden aan de Noorderstraat 12 een plaquette voor Bart en Trien de Haan-Zwagerman en hun tienerdochter Nellie. Ook burgemeester Jan Nieuwenburg was bij de onthulling aanwezig. Foto: Jan Siebring Fotografie

Onthulling plaquette voor verzetsfamilie in Hoorn

Nieuws

HOORN - Bart Lankester en Eddy Boom onthulden dinsdag 2 mei aan de Noorderstraat 12 in Hoorn een plaquette voor Bart en Trien de Haan-Zwagerman en hun tienerdochter Nellie. De plaquette is een initiatief van Comité 40-45 Hoorn en is mede mogelijk geworden dankzij de financiële steun van een tiental achternichten en -neven van Trien. Een van hen is haar biograaf en achterneef Bart Lankester. Eddy Boom is voorzitter van Comité 40-45 Hoorn.

Tijdens de oorlog woonde in Noorderstraat 12 de familie De Haan-Zwagerman. Trien en Bart waren in de jaren dertig uitgesproken en gedreven linkssocialisten. Trien profileerde zich ook landelijk, als bestuurslid van de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij (RSAP), van de revolutionaire NAS-Vrouwenbond en van provinciale comités tegen fascisme en dreigend oorlogsgevaar. De RSAP ging in mei 1940 meteen ondergronds als Marx-Lening-Luxemburg-Front. Trien zat in de leiding en regelde in Hoorn onder meer valse persoonsbewijzen en onderduikadressen.

In februari 1942 werd de groep van Trien verraden. De mannelijke leiders werden doodgeschoten, Trien kreeg vijftien jaar tuchthuisstraf en belandde in concentratiekamp Ravensbrück. In het kamp redde ze onder andere haar stadsgenote Aaf Dell van executie. Wonderwel kwam Trien er na de bevrijding levend uit.

In de tussentijd namen Bart en hun tienerdochter Nellie in Noorderstraat 12 zeker vijftien onderduikers op. Omdat Bart overdag werkte, kwam de zorg voor de onderduikers grotendeels neer op Nellie. Als het te gevaarlijk was, moest ze hen wegbrengen naar een veiliger adres, met gevaar voor eigen leven. Bart was met zijn linkse kameraden actief in het gewapend verzet. In het huis was een wapendepot verborgen. Na de oorlog werd Bart toegevoegd aan de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij kreeg een jaar verlof om bewaker te worden in gevangenis de Krententuin op Oostereiland.