Anja met haar hond Cooper. "Ik laat 'm in het park niet meer loslopen."
Anja met haar hond Cooper. "Ik laat 'm in het park niet meer loslopen." Foto: aangeleverd

Hondje Cooper vergiftigd door eten van ‘junkpoep’ in Hoornse park Risdammerhout

Nieuws

HOORN - Anja uit Hoorn wil hondeneigenaren waarschuwen. Haar hondje Cooper, een driejarige Australian Shepherd, vocht afgelopen maandagnacht voor zijn leven nadat hij in het park Risdammerhout in Hoorn menselijke uitwerpselen met drugsresten erin had gegeten. ‘Junkpoep’ dus. “Het is dat Cooper nog jong en gezond is, want anders had ‘ie dit niet overleefd”, vertelt Anja. 

Het is dat Cooper jong en gezond is, anders had ‘ie dit niet overleefd

Het gaat nu weer redelijk met Cooper, maar maandagavond was het goed mis. “Rond 19.30 uur ging ik met ‘m naar het park om lekker een rondje te wandelen. Hij mag daar loslopen, wat op zich heel fijn is. Alleen eet Cooper bijna alles op wat ‘ie ruikt. Wat dat betreft is het net een kliko. In het park zie ik regelmatig zwervers en verslaafden op de bankjes zitten en in de bosjes ligt vaak toiletpapier. Ze doen hun behoefte gewoon in het park. En ja, als Cooper in die bosjes rondloopt, zie ik niet precies wat hij eet.”

Grote pupillen

“We hebben daar zo’n drie kwartier gewandeld en twee uur later ging het fout. Thuis begon hij zijn bek af te likken, dus ik dacht: die is misselijk. Ik gooide de tuindeur open en buiten moest Cooper vreselijk overgeven. Hij was aan het beven en trillen, zijn kop viel van links naar rechts, hij kwijlde en schuimbekte en kon bijna niet meer op zijn poten staan. Hij zwabberde alsof ‘ie stomdronken was en had heel grote pupillen. Ik wist meteen: dit is niet goed. Ik heb de dierenarts, Maurice Kuyten, gebeld en ik kon direct langskomen. Hij heeft fantastisch en heel adequaat gehandeld. Cooper kreeg een infuus en moest een nacht blijven. Ik liet hem daar achter en hoopte maar dat ik ‘m de volgende dag levend terug zou zien. De hele nacht heb ik geen oog dicht gedaan. Maurice was zo aardig om mij twee keer te bellen. Cooper leek op een gegeven moment gelukkig iets rustiger te worden. Dinsdagochtend belde ik zelf om 8.00 uur en Maurice liet weten dat Cooper nog niet beter was, maar dat ik hem wel om 9.00 uur mocht ophalen.”

Urinetest

Dinsdagmiddag was Cooper nog steeds aan het zwabberen, maar wilde hij gelukkig wel wat eten en drinken. Dinsdagavond is hij weer voor controle naar de dierenarts geweest. “De urine van Cooper is onderzocht en daaruit blijkt dat hij inderdaad drugs heeft gegeten. Het gaat gelukkig nu steeds beter met hem, dus ik ben enorm opgelucht.”

Aangelijnd

Normaal gesproken plaatst Anja bijna geen openbare berichten op Facebook, maar deze waarschuwing wil ze graag met zoveel mogelijk mensen delen. “Ik zou tegen andere hondenbezitters willen zeggen: kijk goed om je heen en hou je hond in de gaten, zeker als je een hond hebt die graag van de straat eet en als je toiletpapier zit liggen. Desnoods houd je je hond aangelijnd. Dat is in ieder geval wat ik voortaan ga doen. Ik laat Cooper daar niet meer loslopen. Verder zie ik graag meer handhaving in het park. Mensen laten er hun afval achter, ruimen niets op. Scooters rijden met een noodgang voorbij en als je er iets van zegt krijg je een grote mond. Een park zou schoon en veilig moeten zijn, maar dat is dit park zeker niet.”