Het laatste bezoek van De Herleving in Zwitserland was in mei 2015.
Het laatste bezoek van De Herleving in Zwitserland was in mei 2015. Foto: aangeleverd

Muziekverenigingen uit Zwaag en Zwitserland geven gezamenlijk concert in Hoorn

Cultuur

HOORN - Muziekvereniging De Herleving Zwaag en Musikverein Islikon Kefikon uit Zwitserland geven zaterdag 20 mei samen een concert in de Noorderkerk in Hoorn. Aanvang 20.00 uur. 

Hoe komt een orkest uit Zwitserland hier in Zwaag/Hoorn terecht? Dat kwam via de Erika Kapel. De Erika Kapel is eind jaren zeventig in contact gekomen met deze vereniging en daaruit volgend hebben de muzikanten van De Herleving in 1982 voor het eerst een bezoek gebracht aan Zwitserland. In 1986 zijn de muzikanten uit Zwitserland voor het eerst naar De Herleving gekomen en sindsdien hebben vele bezoeken in Zwaag en in Islikon plaatsgevonden. Er zijn in de loop der jaren hechte vriendschappen ontstaan en zelfs liefdesrelaties! 

Van 18 tot en met 21 mei komen de muzikanten van Musikverein Islikon/Kefikon (MVIK) weer naar Zwaag. Zij geven vrijdagmiddag 19 mei alvast een optreden op het Kerkplein in Hoorn van 14.00 tot 15.30 uur. Kom alvast kennismaken met deze gezellige muzikanten. Toegang is gratis. Zaterdagavond vindt dan het gezamenlijke concert plaats in de Noorderkerk. Er staan veel verschillende muziekgenres op het programma. Zo voert De Herleving onder andere Convergence uit, een modern stuk met veel wisselende maatsoorten. Het stuk is nog niet uitgegeven en komt rechtstreeks van de componist en beleeft deze zaterdagavond haar Nederlandse première! Het werk ‘Where Eagles Soar’ van Steven Reineke laat de schoonheid, statigheid en kracht van de vlucht van de adelaar horen, ‘Le Merle Blanc’ is een polka die rustig begint, maar waar Marieke en Noortje al snel helemaal uit hun dak gaan op de piccolo. Ook muziek van Coldplay komt deze avond voorbij. Musikverein Islikon Kefikon brengt ook een heel gevarieerd programma ten gehore met onder andere filmmuziek van Star Wars, folkloremuziek en Formula One Theme, een stuk waarbij we Max Verstappen het circuit over horen scheuren! Als toegift spelen zij nog een Nederlands stuk.

Als afsluiting van dit concert spelen beide orkesten - met in totaal zo’n tachtig muzikanten - ook nog samen een stuk. Kijk voor meer informatie op www.herlevingzwaag.nl .