In Noord-Holland zijn 151 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.
In Noord-Holland zijn 151 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. (Foto: Adobe Stock)

Zwemseizoen in open water van start: plezier voor jong en oud

REGIO - Het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater is maandag 1 mei gestart. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn 151 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het blauwe informatiebord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken. Dat doen zij in opdracht van de provincie Noord-Holland. Meer informatie over gezondheidsrisico’s? Kijk op www.zwemwater.nl . Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH. 

Zwem uitsluitend bij officiële zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties vind je op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland.

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.