Je kan je vanaf nu inschrijven voor de Ronde van de Westfriese Omringdijk.
Je kan je vanaf nu inschrijven voor de Ronde van de Westfriese Omringdijk. (Foto: aangeleverd)

Inschrijving Ronde van de Westfriese Omringdijk geopend

Algemeen

REGIO - Polders, historische VOC-stadjes, unieke stolpboerderijen, uitzichten over het IJsselmeer én natuurlijk de Westfriese Omringdijk. Op zondag 9 juli is deze monumentale dijk het decor voor de twaalfde editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Met routes van 50, 80 en 135 kilometer is er voor iedere fietser een geschikte afstand. Deze fietsklassieker van Sportorganisatie Le Champion laat deelnemers kiezen uit startlocaties in maar liefst vijf plaatsen: Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen.

De toertocht van 135 kilometer is geschikt voor ervaren wielrenners en voert langs de hele Omringdijk, ook wel bekend als de Grôte Daikboekel. De kortere routes van 50 en 80 kilometer zijn ideaal voor recreatieve wielrenners die willen genieten van het culturele erfgoed van West-Friesland. Deze routes leiden de deelnemers deels door het landschap binnen de dijk en over een gedeelte van de Omringdijk.

Tocht met historie

De Ronde van de Westfriese Omringdijk neemt deelnemers mee op een sportieve tocht vol historie. Onderweg kunnen deelnemers, bij de verzorgingsposten, genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals krentenmik of Enkhuizer koeken. Op verschillende locaties torent de Westfriese Omringdijk uit boven het omliggende landschap, soms wel vijf tot zes meter hoog. De kronkelingen in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak veroorzaakte diepe wielen, waaromheen de dijk in de volgende jaren werd aangelegd en gevormd.

Fiets tegen kanker

Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringringdijk 2023 is KWF Kankerbestrijding. Fietsers kunnen hun deelname extra impact geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel. Deelnemers die zich via KWF Kankerbestrijding inschrijven én minimaal 500 euro ophalen aan sponsorgeld, worden beloond met een gratis startbewijs en uniek Fiets tegen kanker-shirt.

Doe mee

Het is mogelijk om je in te schrijven voor de twaalfde editie van de Ronde van de Westfriese Omringijk via de officiële website: www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.