Deelnemers maken zich klaar voor een fietstocht naar Parijs, met als doel om geld in te zamelen.
Deelnemers maken zich klaar voor een fietstocht naar Parijs, met als doel om geld in te zamelen. (Foto: Pexels)

Noord-Hollanders fietsen in vier dagen naar Parijs

REGIO - De Noord-Hollandse Anouk, Marc-Jan, Job en de Friese Angela vertrekken donderdag 25 mei vanuit Den Haag voor een vierdaagse tocht naar Parijs. Hun missie: geld bij elkaar fietsen voor hartonderzoek.

Fietstocht naar Parijs om geld in te zamelen voor hartonderzoek

Dat is hard nodig: Nederland telt op dit moment 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Job is één van die mensen. Hij is geboren met een hartaandoening. En ook Marc-Jan heeft hartproblemen gehad. “Dat was best schrikken. Ik ben nog aardig jong en had last van boezemfibrilleren, een hartritmestoornis. Dat kwam zo’n vier a vijf keer terug. Daarom werd ik geopereerd. Nu kan ik weer fietsen en zonder zorgen sporten. Daar ben ik heel blij mee. Met deze fietstocht wil ik iets terugdoen.”

Op de pedalen 

In totaal staan er donderdag 39 deelnemers aan de start. Allemaal hopen zij de tocht van 600 kilometer te volbrengen. Deze verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125 - 175 km. Dat betekent elke dag zo’n zes tot acht uur op de fiets. “Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen en slaan de zadelpijn en vermoeidheid toe,” vertelt Annelieke Bosma, die de fietstocht namens de Hartstichting organiseert.

'Door het te doen, leer je het meest'

Desondanks heeft Job niet getraind voor de tocht. “Ik ben wedstrijdfietser geweest, Daar ben ik mee gestopt. Ik geef nog wel wedstrijdtrainingen en heb mijn vriendin Anouk voorbereid voor CYCLE Paris. Zij doet voor de eerste keer mee. Gemiddeld reden we 100 - 200 kilometer per week. Door het te doen, leer je het meeste.” Het is voor Job de derde keer dat hij meedoet. “Ik vind het fietsen van afstanden top, zeker als ik dat samen met anderen voor het goede doel kan doen.”

Voorbereiding 

Marc-Jan sluit zich daarbij aan. Ook hij kreeg zijn vriendin, Angela, zo ver om mee te doen. “We fietsen al een jaar of drie heel veel, zo’n 4000 km per jaar. Maar we hebben nog niet eerder zo veel gefietst in korte tijd. We zijn twee maanden geleden begonnen met trainen. De laatste weken zitten we tien uur per week op de fiets om te trainen. Dus we zijn redelijk in vorm. Het is de langste afstand ooit, maar je doet het in een groep. We helpen elkaar er wel doorheen.”

In beweging komen 

Alle fietsers samen hebben een bedrag van ruim 60.000,- euro bij elkaar gebracht. Met het geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Annelieke Bosma: “We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al is het maar voor je eigen hartgezondheid.”

Informatie

Ga voor meer informatie over deze unieke fietstocht-actie om geld in te halen voor de hartstichting naar de website: www.paris.cyclevoorjehart.nl. De volgende CYCLE-editie staat gepland naar Kopenhagen.