Fysiotherapeut André de Waal is met pensioen en bedankt zijn patiënten.
Fysiotherapeut André de Waal is met pensioen en bedankt zijn patiënten. (Foto: Co Schipper)

'Waardering van mijn patiënten was altijd het belangrijkste voor me'

HOOGWOUD - Het vroeg om de nodige doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk wist André de Waal uit Bergen zijn plek als fysiotherapeut te bemachtigen. Na de middelbare school stortte hij zich op verschillende studies. Naast fysiotherapie studeerde hij ook aan de Pedagogische Academie om onderwijzer te worden. In de jaren 80 van de twintigste eeuw waren heel weinig vacatures in de fysiotherapie en in het onderwijs, dus een baan in deze sectoren vinden lukte André niet.

Door Co Schipper.

Fysiotherapeut André de Waal met pensioen

Toen riep de dienstplicht en het solliciteren kon op de lange baan. “Ik was niet de militair met de gewenste discipline”, vertelt André, “en gek genoeg juist daarom kreeg ik het voorstel of ik uitgezonden wilde worden naar Libanon.” Hij ging dienen voor de United Nations Interim Force (UNIFIL), een VN-vredesmacht in Libanon en dat gaf hem zelfvertrouwen en hij voelde zich nuttig. Vanuit Libanon meldde André zich aan voor de opleiding als fysiotherapeut en werd aangenomen. Het doorzetten bracht De Waal in het circuit van waarnemende fysiotherapeuten. 

In combinatie met enkele adviesbureaus die hij als ondernemer runde, kwam hij de eerste jaren na zijn diensttijd door.

Hoogwoud

Als waarnemer kwam André op een goede dag terecht bij Fysiotherapie De Weijver. “Dat was een locatie die me wel beviel. Ik voelde me daar gelijk op mijn plek, een gevoel dat ik eerder bij andere praktijken niet zo sterk had.” De Waal startte zijn dienstverband in Hoogwoud en werkte vier avonden in de week. Dit naast zijn werk als waarnemer. “Die tijd heb ik heel veel uren gemaakt, maar dat was niet erg. Ik wilde graag werken.”

Westfriese mentaliteit

Eén van de redenen dat André zich op zijn plek voelt in Hoogwoud is de mentaliteit van zijn Westfriese klanten. “Niet teveel zeuren en gewoon je werk doen past heel goed bij me. Van het begin af aan trok dat me aan bij deze plek. Het is hier nog nooit een dag niet leuk geweest.” Het mooie van het vak fysiotherapeut is volgens André dat hij op een effectieve manier mensen kan helpen.

Veranderingen

Door de jaren heen is er in de praktijk waar de fysiotherapeut werkt het nodige veranderd. Nadat hij zich had ingekocht in de praktijk, verhuisde de onderneming van de Van de Albrecht van Beierenstraat naar De Weijver en vennoten sloten zich aan en zijn vertrokken. André vindt het belangrijk dat er verschillende generaties werken in de praktijk. “Nu werken we met een zestiger, twee veertigers, een dertiger en twee twintigers, met specialisaties als geriatrie- en kinderfysiotherapie. Dat is de sterkte van onze praktijk. Zo heb je een mix van ervaring en nieuwe inzichten.”

Rondtoeren en Europa verkennen

André had nog wel enkele jaren door willen werken, zij het niet dat hij teveel hinder ondervindt van een langzaam progressieve spierziekte (ziekte van Steinert) die inmiddels teveel invloed krijgt op zijn spierkracht. Om nog een aantal jaren in goede conditie van het leven te genieten, besloot hij om samen met zijn vrouw een punt te zetten achter de carrière en de camper te pakken om Europa te verkennen. Natuurlijk gaat hij zijn werk en zijn patiënten missen. Hij houdt ervan om op de achtergrond bij te dragen aan iemands herstel. “Op de voorgrond hoeft van mij niet zo nodig. De waardering van mijn patiënten is altijd het belangrijkste voor me geweest.”

Overweldigend afscheid

André is overweldigd door de aandacht voor zijn afscheid op 1 juni in de vorm van cadeaus en bloemen en is daar zeer dankbaar voor.