Damesvoetbal op het veld van West-Frisia (1934).
Damesvoetbal op het veld van West-Frisia (1934). (Foto: aangeleverd)

Damesvoetbal bij VV West-Frisia

Zoals u vast wel weet is damesvoetbal tegenwoordig heel gewoon, maar dit was in de jaren dertig van de vorige eeuw niet het geval. Tot mijn verbazing vond ik in het archief van voetbalvereniging West-Frisia een foto van een Enkhuizer dameselftal. Er werd toen een wedstrijd georganiseerd op het oude veld van West-Frisia om de clubkas te spekken. 

Het damesteam bestond uit: Cor Aalderts, Engeline Schults, Lies Rijnders, Dora Boendermaker, Dien Heiman, Ma Bielsma, Annie van der Made, Annie Dekker, Mietsi Ziegelwänger (zij was een kapster uit Oostenrijk, later getrouwd met Dirk Franx), Aaf Bok, Maartje Stelling en Corrie Ham. 


Het tenue, waarin ze speelden bestond uit een roodgeel shirt, wij zouden nu zeggen een poloshirt en een keurige halflange rok, witte sokken en voetbalschoenen.

Enkhuizen vs Andijk

Tegenstanders waren dames uit buurgemeente Andijk. Dit team droeg eenzelfde tenue, met het shirt natuurlijk in hun eigen clubkleuren. De wedstrijd werd gefloten door scheidsrechter Jasper van Marle. 



De heren Dick Schermer, Piet Koopen en Janus Over de Linden staan ook op de foto, waarschijnlijk zaten zij in het bestuur of waren zij coach van het damesteam. Jammer genoeg staat in het onderschrift van de foto niet wie de wedstijd gewonnen heeft.

Gevonden foto's

Nieuwsgierig geworden kijk ik of er nog meer foto’s zijn van damesvoetbal uit die tijd. Ik zoek in het digitaal archief van Oud Enkhuizen en tot mijn verbazing vind ik nog drie foto’s. 


Hierop zie ik opnieuw Dick Schermer, met een dameselftal en ook nog twee foto’s uit 1935, waarop er door dames gespeeld wordt op het terrein van West-Frisia. Om welke wedstrijden dit gaat kan ik niet terugvinden.


VV Enkhuizen

De voetbalverenigingen West-Frisia en Dindua zijn ondertussen gefuseerd tot VV Enkhuizen. Hierdoor zijn de archieven van beide clubs bij de Vereniging Oud Enkhuizen terecht gekomen. 

Verhalen delen

Mocht u nog verhalen kennen over het damesvoetbal in de jaren dertig, dan vraag ik u om dit met ons te delen op archief@oudenkhuizen.nl.


Dit is een ingezonden stuk door: Charissa Franke-Roskam, Archief collectief, Vereniging Oud Enkhuizen. 

Ga voor meer informatie en andere verhalen van Vereniging Oud Enkhuizen naar de website: www.oudenkhuizen.nl.