De Jazz Award is afgelopen week uitgereikt.
De Jazz Award is afgelopen week uitgereikt. (Foto: Adobe Stock)

Jazz Award uitgereikt

ENKHUIZEN - Na een lange tijd is de Sgt.Pepper’s Jazz Award op donderdag 1 juni weer uitgereikt aan de winnende band. De Jazz Award is een publiekprijs voor de in de jazzclub optredende band die het beste werd beoordeeld door een vakjury. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. Gezien de beperkte optredens van bands in de coronajaren zijn de beoordelingen van de optredende bands in de jaren 2020 tm 2022 samengevoegd. 

Op de derde plaats eindigde de eerdere winnaar van de Award 2016: Nils Conrad Amazing Jazzband. Een knappe tweede plaats werd toegekend aan de projectband van de club: Sgt. Pepper’s Rhythm Aces. Maar de uiteindelijke winnaar is de Louis Armstrong Celebration Band o.l.v. muzikant Harry Kanters. Het beeldje is uitgereikt door voorzitter Sam Verbeek aan Harry onder een luid applaus.

Nieuwe tegel

Op een zonovergoten zaterdagmiddag werd tijdens het Jazzfestival een nieuwe tegel onthuld in Sgt. Pepper’s Jazzwalk of Fame op het Venedie in Enkhuizen. De Jazz Walk of Fame is gestart in 2008 en is een initiatief van de Enkhuizer Sgt.Pepper’s Jazz-Club en tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Enkhuizen. In deze Walk of Fame worden jaarlijks jazzbands en muzikanten geëerd met een tegel die veel hebben betekend voor de Enkhuizer Jazzscene.

Ken Colyer

Dit jaar is een tegel opgedragen aan de Engelse trompettist Ken Colyer, in de jazzwereld 'The Guv'nor' genoemd. Ken leefde kort en hevig, hij werd slechts 59. Maar heeft wel de jazzliefhebbers achtergelaten met talloze geluidsopnamen en zodoende inspiratie gegeven aan de Enkhuizer jazzbands. Zijn voorkeur van spelen was puur New Orleans, het geen uitstekend paste in de zo bekend Engelse Tradstijl. 


Eén van zijn eerste bands was de Crane River Jazz Band met onder andere Monty Sunshine. Later formeerde hij de Ken Colyer's Jazzmen, waaruit de Chris Barber Band ontstond. De tegel is onthuld door de Deense trompettist en gast op het Enkhuizer Jazzfestival, Björn Ingelstam. Ook hij was erg geïnspireerd door Colyer. Na de onthulling speelde Bjön solo nog een muzikaal nummer van Colyer.