Aanvraag subsidie

REGIO - Voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, kunnen eigenaren tot en met 31 maart instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor deze aanvraagronde over de periode 2024-2029 is het budget met 22 miljoen verhoogd.

In het subsidieportaal kan men de subsidieaanvraag indienen. In het portaal doorloopt men de aanvraag in elf stappen en krijgt uitleg bij de vragen. Ook de vereiste bijlagen worden daar ingediend.

Eigenaren kunnen de Sim aanvragen voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling. Het subsidiepercentage bedraagt 40% voor eigenaren die hun rijksmonument bedrijfsmatig gebruiken. Voor overige eigenaren en professionele organisaties voor monumentenbehoud (POM) bedraagt het subsidiepercentage 60%. In augustus ontvangen aanvragers een toekenning of afwijzing.

Vanwege de noodzaak om te verduurzamen en de hoge energieprijzen op dit moment is het extra interessant om subsidie aan te vragen voor het uitvoeren van een verduurzamingsonderzoek. De eigenaar kan deze subsidie aanvragen aanvullend op een subsidie voor het normale onderhoud van het desbetreffende rijksmonument.


Het subsidieportaal en alle andere informatie, zoals de vereiste modellen voor de meerjarenbegroting, uitvoeringsrichtlijnen, formulieren en andere praktische informatie over de aanvraag is te vinden op www.cultureel erfgoed.nl.