Jazzy wacht geduldig tot Has iets weggooit.
Jazzy wacht geduldig tot Has iets weggooit. (Foto: R.Gieling)

'Jazzy geniet... dus wij ook'

MEDEMBLIK - Has en Wiwi Swenger wonen in het mooie Onderdijk. Hun hele leven staat in het teken van honden. "Wij reisden veel naar internationale shows door Europa met onze Bobtails, waarvan onze Dotje overal prijzen wegsleepte. Ook hadden we veel herplaatsingshonden op leeftijd; die hebben zoiets speciaals en het is prachtig als je die nog een fijne tijd kan bieden in de herfst van hun leven. Jazzy is onze tweede Ierse Setter. We haalden haar verwaarloosd en vereenzaamd op bij een oude dame, ze was negen jaar. Maar ze is helemaal opgebloeid en geniet van haar leven... dus wij óók!" 

'Stoppen met werken en drukker dan ooit'

Om het rustiger aan te doen stopte Has twee jaar geleden op 74 jarige leeftijd met werken. "Met Wiwi wilde ik al mijn tijd besteden aan onze passie: Jazzy. Mijn echtgenote houdt zich meer bezig met de verzorging van Jazzy en ik wandel veel met haar in de omgeving, waarbij het Streekbos en de diverse locaties van ‘de Vooroever’ aan het IJsselmeer onze favorieten zijn. Omdat ik wegens gezondheidsproblemen met twee krukken loop, ben ik best een opvallende verschijning. Het mooie is dat Jazzy van ‘bang voor mensen en alles’ nu dé publiekslieveling is van vele medewandelaars en naar iedereen toegaat om gedag te zeggen en een aai te krijgen."

'Jazzy, de herplaatsingshond, is een geweldig maatje'

Omdat Jazzy een herplaatsingshond is, had zij extra aandacht en liefde nodig om haar verleden uit het rugzakje te laten verdwijnen en de nieuwe leuke en fijne dingen daarvoor in de plaats te stoppen. "Dat is goed gelukt en ze is een geweldig maatje dat helemaal op ons gericht is, vreselijk enthousiast en lief voor iedereen die ze tegenkomt."

Energie

Voor Has is wandelen last. "Ik moet veel bewegen, maar de energie die ik krijg, komt van Jazzy. Het is echt geweldig om te zien hoe zij zich heeft ontwikkeld en dat geeft enorm veel energie: een hond gered uit de vergetelheid is toch prachtig? Ze loopt altijd los, houdt me in de gaten en als ik even moet stoppen, komt ze uit zichzelf terug en gaat naast me zitten wachten... super toch?"

Schrijven en kalender

Has schreef al voor het Ierse Setter clubblad. “Mensen reageerden daar erg leuk op en zeiden dat ik er iets mee moest doen”. Omdat velen Jazzy kennen bracht dat Has op het idee om verhaaltjes te schrijven vanuit háár perspectief, dus hoe zíj dingen beleeft. “Talloze boeken worden geschreven over opvoeding, training, ras en voeding. Jazzy vertelt haar dagelijkse dingen vanuit háár beleving aan haar soortgenoten en wij mogen meeluisteren. Dat is dus uitgegroeid tot een verhalen en gedichtjesbundel 'Knipoogjes van Jazzy', waarvan het concept nu klaarligt en gepland is om in 2024/2025 uit te geven. In verschillende gedichtjes en verhalen zitten boodschappen en weetjes verborgen. In januari van dit jaar merkte iemand op dat een scheurkalender ook wel leuk zou zijn. Ik ben gaan schrijven en nu ligt de weekkalender 'Rijmpjes van Jazzy' klaar voor productie”. Elke week draagt Jazzy een nieuw rijmpje voor, soms gebaseerd op een weekactualiteit, soms met een handige tip voor de hondenbezitter of soms gewoon prettig leesbaar, maar allemaal met een knipoogje humor, een rijke variatie.

Inspiratie

Omdat Jazzy altijd van alles schijnt te willen vertellen, stelden Has en Wiwi zich open voor haar verhalen en gedichtjes. "De bundel en kalender zijn gebaseerd op gebeurtenissen met Jazzy. Ze wil niets van haar baasjes wil missen en haar indrukken staan nu op papier. Géén 'ik-weet-het-beter', géén geleerde taal, maar uit onze ervaring en andere terug naar de basis van gewoon leuke, lekker weglezende 'niemandalletjes', bijna allemaal verteld door Jazzy. Kan je het je voorstellen, alles veroorzaakt door een hond?"

Beschikbaarheid van drukwerken

De kalender moet in een grote oplage geproduceerd worden, daarom zijn grote boekwinkel- en dier gerelateerde bedrijven aangeschreven om zo voldoende bij elkaar te krijgen voor productie. Het is de bedoeling dat de kalender in het najaar omstreeks augustus/september in de boekwinkel en/of dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is. Has stelt dan een paar kalenders beschikbaar voor de lezers. 


Houd de krant dus in de gaten. Rond die tijd staat er een winactie in.



Afbeelding
Afbeelding
Jazzy aan het graven in het zand.
Gaan we spelen?