In het oorlogsmuseum wordt 26 mei een lezing gehouden over de Spaanse Burgeroorlog.
In het oorlogsmuseum wordt 26 mei een lezing gehouden over de Spaanse Burgeroorlog. (Foto: aangeleverd)

Lezing over Spaanse Burgeroorlog op 26 mei in Oorlogsmuseum Medemblik

Historie

Rik Vuurmans en Yvonne Scholten geven 26 mei om 20.00 uur de lezing De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de Tweede Wereldoorlog in het Oorlogsmuseum, aan de Zeldenrust in Medemblik.

De poging van een groep generaals, om de wettig verkozen linkse regering van Spanje ten val te brengen, leidde in juli 1936 tot een bloedige burgeroorlog die bijna drie jaar duurde. De generaals -van wie Francisco Franco later de bekendste werd- kregen onmiddellijk grootscheepse militaire steun van fascistisch Italië en nazi-Duitsland. De westerse democratieën bleven neutraal en steunden de Spaanse Republiek niet.

Die steun kwam wel van mensen buiten Spanje die het opkomende fascisme en nationaalsocialisme als een bedreiging zagen voor de democratie. Ze kwamen uit meer dan vijftig landen naar Spanje en vormde de zogeheten ‘Internationale Brigades’, een unicum in de geschiedenis. Onder hen zo’n zevenhonderd Nederlanders. In Spanje lukt het niet Franco tegen te houden en het land zuchtte vervolgens veertig jaar lang onder een zwaar autoritair regime. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, 1 september 1939, werd duidelijk hoe ernstig deze dreiging was.

Yvonne en Rik zijn medewerkers van www.spanjestrijders.nl. Deze website schetst een beeld van achtergronden en motieven van enkele honderden Nederlandse Spanjestrijders. Na de inleiding vertellen zij over ‘Een Hollandse jongen aan de Ebro’ en ‘Uit de Spaanse hel ontvlucht’. Verhalen van Spanjestrijders die hun herinneringen op papier zette en die onlangs uitbrachten.

Kaarten reserveren kan via www.oorlogsmuseummedemblik.nl Een kaart kost 10 euro, voor een vriend 8 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting.