In Westfriesland zijn er extra priklocaties van de GGD om de HPV18+ vaccinatie te geven.
In Westfriesland zijn er extra priklocaties van de GGD om de HPV18+ vaccinatie te geven. (Foto: Pexels)

HPV18+ prik op extra GGD-locatie

REGIO - Jongvolwassenen, geboren tussen 1996 en 2003, halen sinds januari dit jaar de HPV-vaccinatie op verschillende vaste locaties van GGD Hollands Noorden. In de aankomende weken kunnen zij ook - mét afspraak - terecht bij extra GGD-locaties in Westfriesland. Hiermee is het voor deze doelgroep laagdrempeliger om op de locatie te komen. 

De doelgroep ontving aan het begin van dit jaar een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Bij de vaste vaccinatielocaties: Hoorn, Alkmaar, Den Helder, Hem (nu gesloten) en Middenmeer (nu gesloten) konden jongvolwassenen vanaf die tijd de vaccinatie halen. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Wie nu de eerste vaccinatie haalt, dan kan de tweede in het najaar worden gegeven. En dan is de complete vaccinatie helemaal gratis. Vanaf volgend jaar zijn hier wél kosten aan verbonden. 

Veel jongvolwassenen hebben de eerste prik inmiddels gehaald. Om meer jongeren de kans te bieden en drempels weg te nemen, is GGD Hollands Noorden vrijdag 14 april aanwezig in De Schakel, Pastor Meriusstraat 4 in Spanbroek. Wie geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kan een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl. In Hoorn kunnen ze zonder afspraak binnenlopen. Zie www.ggdhollandsnoorden.nl voor locaties en actuele openingstijden. 

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus, waarvan twee typen wel zes soorten kanker kunnen veroorzaken. Zo kan HPV leiden tot kanker in de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV. De vaccinatie beschermt hiertegen: de kans dat je na besmetting alsnog HPV-kanker krijgt. is veel kleiner.