Een blikjesmandela.
Een blikjesmandela. (Foto: aangeleverd)

'Eindelijk statiegeld op blikjes'

OPMEER - Anne de Bruin-v.d.Graaf uit De Weere raapt zwerfvuil in de gemeente Opmeer en is blij. "Gelukkig, het was geen 1-aprilmop: eindelijk zit er statiegeld op blikjes."

Anne hoopt om minder blikjes in de natuur

Door de Tweede Kamer is er al in 1991 een intentieverklaring aangenomen om statiegeld heffen. Door veel en sterk lobbywerk van producenten is het steeds uitgesteld. "De hele operatie werd gepresenteerd als moeilijk... ingewikkeld. In mijn ogen is het onwil en gaat geld vóór gezondheid en natuur. Er belanden elk jaar 150 miljoen blikjes in onze natuur. Als Stille Raper kan ik daarover meepraten. Afgelopen week heb ik in drie uur tijd langs de A7 bij Agriport nog 177 blikjes en vier zakken restvuil geraapt. Ook vond ik tien flesjes met statiegeld. Het is trouwens stom, dat niet op alle plastic flesjes en glazen bierflesjes statiegeld zit. Dat geldt nu ook voor de blikjes. Elk flesje en blikje moet ik bekijken of ik het goede logo zie. Door lobbywerk zijn er in mijn ogen te veel uitzonderingen. Vorige week zag ik op televisie een item over 'blikjes-toeristen'. Vanuit Duitsland, waar al jaren statiegeld zit op blikjes en flesjes, komen mensen net over de grens hier die producten kopen. Mensen zeggen: "Ja, ik koop in Nederland, vanwege het statiegeld". Deze mensen zijn te beroerd om die blikjes in te leveren. Hoe zielig wil je zijn! Een Nederlandse handelaar liet vol trots zijn voorraadschuur zien, gevuld met tien miljoen blikjes, voor zijn Duitse klanten: “Ja, die klanten komen bij mij, vanwege het statiegeld”. Hoe zielig wil je het hebben!"

'Ik vind wel minder plastic in de berm'

Anne vindt door het statiegeld op plastic flesjes, sinds juli 2022, veel minder flesjes. "Wekelijks vond ik er ongeveer dertig , nu gemiddeld vijf flesjes. Het werkt dus uitstekend, dat statiegeld. Alleen vond ik vanaf die datum veel meer blikjes. Het wachten is nu op meer lege drink-pakjes in de berm of sloot. Een deel van mijn medemensen is kennelijk alleen te sturen met geld. Maar goed, ik moet niet zeuren... het begin is er. Ik blijf hopen op meer bewustwording. Dat mijn medemensen hun troep gewoon meenemen en deponeren in de prullenbak. En wie weet... ben ik binnenkort sneller thuis, omdat er veel minder blikjes liggen."

Meer weten over zwerfvuil rapen? Neem contact op met Anne de Bruin-v.d.Graaf:
annedebruin@simpc.nl.