Het hele paasweekend staat alles onder stoom in en om het stoommachinemuseum.
Het hele paasweekend staat alles onder stoom in en om het stoommachinemuseum. (Foto: George Evers)

Onder Stoom in het paasweekend

MEDEMBLIK - Lentekriebels? Zin om er op uit te trekken? In het Stoommachinemuseum in Medemblik zijn de vrijwilligers er klaar voor. Het vuur en de ketel worden vanaf Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag wordt weer opgestookt en kunnen bezoekers de imposante collectie stoommachines in werking zien.

Interactief museum, leuk voor jong en oud

In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbaggermolen ook onder stoom. Het geknars en gepiep van de draaiende emmers hoort iedereen al van ver. Met een steil trapje dalen bezoekers af in het interieur van de baggermolen en zien ze hoe de bemanning vroeger werkte en leefde. 


Weten hoe de machines werken en wat stoom betekend heeft? Vraag het de machinisten en rondleiders, ze leggen het graag uit.

Hulpstokersdiploma

Stroop de mouwen maar op om aan de slag te gaan. Bij de stoker kunnen kinderen het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen door te helpen het vuur in de ketel brandend te houden. Zelf stoom maken? Dát kan met miniatuurstoommachines en ontdek wat stoomkracht doet. 

Speurtocht

Een leuke speurtocht ligt klaar met zoekopdrachten door het hele museum en als de smid aanwezig is in de oude smederij van het gemaal, dan is het ook mogelijk om een ‘smeeddiploma’ te verdienen.


Stap in de fascinerende wereld van stoom of kom langs voor een kop koffie met wat lekkers en geniet van het voorjaarszonnetje op het terras van het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik.

Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuse um.nl.