Goedkoper gezond eten

Al jaren roepen heel veel mensen, doktoren en wetenschappers dat gezond eten, zoals groenten en fruit goedkoper moeten worden.

Die oproep werd door de huidige regering ondersteund en in het regeerakkoord werd opgenomen dat de BTW op deze producten 'op termijn' afgeschaft moet worden. Uiteindelijk zou het proces 'hoe moeilijk kan het zijn' met ingang van 2024 starten. Hiervoor moet nog wel een nieuwe wet worden ingevoerd.

Nadat er al gesteggel was (en nog steeds is) over wat er nu wel of niet onder valt; een appel wel, maar appelmoes wel of niet? Babyvoeding met spinazie erin? Zelfs eetbare bloemen zouden een probleem zijn… Klinkt warrig allemaal!

Een kritisch rapport is verschenen, in opdracht van het kabinet, waaruit blijkt dat het effect van afschaffing van de BTW maar heel weinig helpt om mensen aan te sporen tot het eten van meer groente en fruit. 

Conclusie: het invoeren van de wet staat op losse schroeven, mede omdat de invoering hiervan wel eens bijna een miljoen kan kosten.

Maar gelukkig komen beleidsmakers, gemeenten, wetenschappers, artsen en organisaties in het verweer en spreken zich in een online-oproep uit vóór de btw-verlaging op groente en fruit. 

De ondertekenaars drukken het kabinet op het hart de BTW op groente en fruit toch af te schaffen. Dat is hard nodig, schrijven zij, want de helft van de volwassenen en ruim 15% van de kinderen in Nederland heeft overgewicht of obesitas. Dat groente en fruit de afgelopen twee decennia gemiddeld 40% duurder zijn geworden, en suiker 20% goedkoper, verergert de problematiek.

Daar komt bij dat meer dan 90% van de bevolking het eens is met deze BTW verlaging, dus als dit kabinet nog iets wil doen aan haar populariteit... dan is nu de tijd aangebroken.

Wie twijfelt aan het effect van deze wet lijkt het me voor de hand liggend om tegelijk de BTW op hele ongezonde producten, bijvoorbeeld waar veel te veel suiker in zit, flink te verhogen. Zeker weten dat dan wel het gewenste effect wordt bereikt. Meer mensen gaan dan meer groente en fruit eten. Hoe moeilijk kan het zijn.

Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt!

Fijne paasdagen en eet niet te veel (chocolade)eieren.


Bron: Eva Selderbeek. Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.