Denk je dat je het stuur kan overlaten aan de auto?
Denk je dat je het stuur kan overlaten aan de auto? (Foto: Adobe Stock)

Autonoom rijden in de toekomst... Zonder problemen wat anders doen?

Volledig autonoom rijden: het is een feature die erg tot de verbeelding spreekt. Je gaat in de auto zitten, roept waar je heen wil en leest ontspannen de krant terwijl de auto veilig naar de bestemming rijdt zonder verdere input van de 'bestuurder'. Of misschien is dan bellen wel geoorloofd? Want ja, de auto doet tenslotte alles zelf. Of is het de bedoeling dat de bestuurder nog steeds moet opletten?

INNOVATIE IS NIET ZONDER HOBBELS

Fabrikanten investeren veel in de technologie autonoom rijden, maar de weg naar innovatie is niet zonder hobbels. Automakers hebben de afgelopen jaren steeds meer snufjes toegevoegd aan auto's. 

Meer technische snufjes

Dit begon bij het zelfstandig remmen bij nadere botsingen. Toen kwam de rijbaanassistent, dodehoekdetectie, 360 gradencamera's, het automatisch herkennen van verkeersborden én geavanceerde navigatie die altijd verbonden is met de buitenwereld en informatie uitwisselt. Al deze 'features' hebben hun eigen voordelen, maar als je ze als pakket bekijkt zie je dat ze steeds meer zaken uit handen nemen van de bestuurder. 

Bewust meer extra's in de auto toevoegen

Het langzaam invoeren van deze rijassistenten is bewust. Naast dat fabrikanten deze kunnen doorontwikkelen, hebben ook bestuurders de tijd om er langzaam aan te wennen. Sommige fabrikanten hebben al concrete stippen op de horizon wat betreft autonoom rijden. 

Niveaus

Het autonoom rijden bestaat uit verschillende niveaus waarbij niveau 0 volledig handmatig is en niveau 5 geheel zelfstandig is, van deur tot deur. Zo wil Kia in 2030 klaar zijn voor niveau 5 autonoom rijden. Zij zitten nu op niveau 2, evenals veel andere fabrikanten. Maar het doel is gesteld.

Problemen

Dat de technologie nog even te gaan heeft, is duidelijk. Zo kwam Tesla onder vuur omdat het Autopilot systeem in de VS moeilijk voertuigen van hulpdiensten herkent, met botsingen tot gevolg. Het lijkt een kwestie van tijd tot deze problemen zijn opgelost en zelfrijdende auto's realiteit worden in Nederland.

Hebben we binnenkort zelfrijdende auto's, zoals de Tesla?