Zonnepanelen staan momenteel enorm in de belangstelling. Men zoekt ze veelvuldig online.
Zonnepanelen staan momenteel enorm in de belangstelling. Men zoekt ze veelvuldig online. (Foto: Adobe Stock)

Online zoeken naar zonnepanelen

REGIO - De BTW voor het kopen en installeren van zonnepanelen is sinds januari 2023 0%. Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. 

Zoekvolume flink gestegen

Het zoekgedrag naar 'zonnepanelen' is sinds de daling van de regeling flink toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van BoilerGarant. 

Steeds meer Nederlanders zijn bewust van de urgentie van duurzame energie en het nut van zonnepanelen. Dat de bewustwording rondom zonnepanelen toeneemt, wordt bevestigd door het maandelijks zoekverkeer vanuit de zoekmachine Google. Inmiddels heeft de zoekterm ‘zonnepanelen’ in het eerste kwartaal van 2023 een maandelijks volume van 165.000. Terwijl dit in het eerste kwartaal van 2022 54,8% lager lag. 

De overheid heeft een doelstelling opgesteld voor het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en het verhogen van het duurzame energiegebruik met behulp van zonnepanelen. Met het oog op de doelstelling, duurzame energie te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, besloot de overheid om 0% BTW te heffen op het installeren en kopen van zonnepanelen. Sinds de 0% heffing op het installeren en kopen van zonnepanelen, doet zich een trend voor rondom het zoekwoord ‘zonnepanelen'. De nieuwe regeling lijkt hiervan de oorzaak te zijn.

Zijn zonnepanelen de toekomst? Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. Maar voor veel Nederlanders zijn zonnepanelen ook een enorme investering. Hoewel de wil om zonnepanelen aan te schaffen er is, blijft de financiële investering een belangrijke overweging.