Mika snelt met zijn kart over het circuit.
Mika snelt met zijn kart over het circuit. (Foto: RaceXpress.nl/Deni Volkers)

Snelle karter Mika Vonk grijpt leiding in Nederlands kampioenschap

MEDEMBLIK - Na drie van de zes wedstrijden in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting gaat Mika Vonk uit Wervershoof aan de leiding van de Parolin Rocky F1. De tienjarige karter eindigde vorig weekend als tweede op kartbaan Strijen achter zijn teamgenoot bij One-2-One Racing Roran van Campen.

Bij de vorige ronde op de TT Junior Track in Assen stond Mika met een derde plaats ook op het podium. Dit keer ging het een stap beter met zijn eerste heatoverwinning in het NK en de tweede plaats in het dagklassement.

Aartje naar zijn vaartje

Het karten heeft Mika niet van een vreemde, want vader Jelte Vonk is ook fervent karter. Mika: “Toen ik zes jaar oud was, reed ik voor de eerste keer in een kart. Mijn vader nam me mee naar de kartbaan in Lelystad. Papa had voorheen een eigen kart en dat wilde ik ook wel eens proberen."

Jelte vult aan: "De eerste keer was ik verbaasd hoe goed het al ging, hij bleef me netjes volgen. Nadat Mika een beginnerscursus karten op Lelystad had gevolgd en dit erg goed deed, kreeg hij voor zijn zevende verjaardag zijn eerste kart. Daarmee volgde hij de gevorderde cursus en dat pakte heel goed uit. Hierna heeft hij ook zijn KNAF-racelicentie gehaald en wilde daarna wedstrijden rijden, maar door corona ging dat drie jaar geleden niet door. Zonder wedstrijdervaring stapte hij het NK in. In het eerste jaar eindigde Mika op de 21e plaats, vorig jaar heeft hij een goede stap gemaakt richting de top 10 en dit jaar doet hij voorin mee.”

Parolin Rocky F1-klasse

Mika komt uit in de zeer spannende Parolin Rocky F1-klasse. Met motoren van de organisatie zit het veld zeer dicht op elkaar. “Ik vind het echt een leuke klasse, alles is gelijkwaardig en het zit heel dicht bij elkaar. Je kunt als rijder echt het verschil maken”, zegt Mika.

Net als in het hele seizoen groeide Mika ook tijdens het weekend in Strijen. “In de trainingen ging het nog niet zo heel goed en ik reed rond de vijfde positie. In de kwalificatie op zaterdag werkte ik goed samen met mijn teamgenoot Roran. Tot de laatste ronde stonden we nog op P7 en P8, maar in de allerlaatste ronde reden we naar P2 en P3. Het verschil tussen ons was slechts 0.001. Ik was heel blij met die derde plaats in de kwalificatie.”

Drie heats

In totaal worden er tijdens de racedag drie heats verreden. “De eerste race ging op zich wel goed. Ik kon nog geen posities goedmaken en ben op P3 gefinisht. In de tweede race won ik een plekje bij de start. Ik startte aan de binnenkant en kroop op de bumper van Roran, waardoor ik de nummer twee in kon halen. In de laatste race begon ik aan de buitenkant op P2, maar ik heb bij de start buitenom toch een plekje gewonnen op Roran. Tot de finish hield ik de leiding vast en ik won met een voorsprong van maar liefst acht seconden. Toen ik over de finish kwam, was ik echt heel blij. Eindelijk een keer gewonnen bij het NK. Dit was mijn eerste overwinning ooit in het Nederlands kampioenschap.”

Kartbanen

Mika rijdt dit jaar zes races. Kerpen in Duitsland, Assen en Strijen zijn geweest. De races in Spa (België), Venray en Eindhoven aan. In Nederland zijn niet zoveel kartbanen die geschikt zijn voor het Nederlands kampioenschap. Dit heeft te maken met de grootte van de baan en het aantal deelnemers. De organisatie moet soms uitwijken naar België en Duitsland.

Aan de leiding

De sterke prestaties van One-2-One Racing werden gevierd met fraaie bekers en het spuiten van champagne. Door de resultaten in Strijen gaat Mika aan de leiding. Zijn volgende race is op 23 juli op het circuit van Spa Franchorchamps in België met het gouden startnummer 1. Het kampioenschap is nu halverwege. “In Assen werd ik derde, hier in Strijen tweede, dus wellicht kan ik Spa de dagzege pakken. Gaaf dat ik daar met die gouden 1 rijd, dat is al een droom die uitkomt! En natuurlijk wil ik heel graag Nederlands kampioen worden.”

Sponsors

Vader Jelte ziet een goede progressie tijdens het seizoen. "Het gaat boven verwachting goed en als vader ben ik uiteraard heel trots. Ik hoopte dat Mika dit jaar rond de vijfde positie mee kon strijden, maar nu staat hij halverwege het seizoen bovenaan. Wie weet wat er dit jaar nog inzit?” Mika heeft sponsors nodig in zijn race naar de top? Wie hem wil steunen, kan contact opnemen met vader Jelte via tel. 06-11235688.

Mika is een goede tweede en pakt de leiding in het algemeen klassement.