Wat is een Dexascan?

Voordat ik deze column schreef, kende ik de Dexascan wel, maar alleen van een botdichtheidmeting. Deze meting wordt vaak gedaan bij oudere mensen als ze iets gebroken hebben. Afname van botdichtheid verhoogt het risico op botbreuken. En als dan uit deze Dexascan blijkt dat de botdichtheid onvoldoende is, worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Hopelijk schrijft de arts dan ook voor om meer te gaan sporten, want het is bekend dat bij mensen die regelmatig sporten de botdichtheid groter is. Met name de sporten waarbij je (eigen) gewicht je naar beneden drukt, zoals hardlopen, volleybal, touwtje springen, wandelen, maar ook (staande) aan krachtsport doen.

Interessant is ook dat uit onderzoek blijkt dat er aan de botdichtheid gezien kan worden dat iemand voor haar of zijn circa 35e levensjaar aan sport heeft gedaan.

Allemaal heel interessant, maar wat ik in een artikel las is dat deze Dexascan veel meer kan meten, zoals je spiermassa en je vetpercentage,en misschien nog veel belangrijker als het gaat om je gezondheid, kan de scan ook het visceraal vet rond je organen, oftewel in je buikholte meten, het zogenaamde 'buikvet'. Nu is het zo dat een beetje van dit vet goed is, maar teveel kan de oorzaak van heel veel ziektes zijn, zoals diabetes 2 en (helaas) nog veel meer

Dus weer een waarschuwing voor overgewicht!

Volgende keer meer hierover.

Blijf gezond, want dan ben je rijk!

Reacties naar Siem.zeilemaker@me.com.