Meten met twee maten

Niet zolang geleden ging ik in Zwaagdijk naar een winkel en kon alleen betalen met plastic geld. Ik denk dat ik daar niet meer heenga. De klant is daar blijkbaar geen koning. Geld is verzekerd van zijn waarde door de ECB, gevestigd in Frankfurt, maar wordt hier en daar dus niet aangenomen. Dat vind ik zeer vreemd. Volgens de regels van de ECB mag een winkelier, volgens die wet, contant geld dus niet zomaar weigeren! Ook niet door één of ander briefje op te hangen, als u dit al ziet bij binnenkomst, dat contant geld niet wordt aangenomen. Onze regering moedigt dit beleid aan, omdat dit hier zo bij wet is geregeld, zo lees ik, maar is dus onjuist, ook in Nederland. En als het over de wolven gaat, die de darmen enz. uit levende schapen scheuren, dan telt alleen de Europese wet, want ze zijn beschermd. Waar is men mee bezig, contant geld kan niet? Doodschieten mag men de wolf niet, maar deze mag wel dieren om zeep helpen door ze uit elkaar te scheuren. Kan mij niet voorstellen dat iemand dit in Nederland goedkeurt, tenzij het één of andere sadist is. Maar goed, het is wat het is. 

Wat anders: het betaalsysteem gaat ervanuit dat een ieder elektronisch kan betalen, ermee om kan gaan. Op 30 januari 2023 waren er 2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder die worstelen met deze digitale betaalwereld. Neem nu zo'n ‘gemakkelijke' duur mobieltje, ruim 800 euro en met maandelijkse kosten. Beseffen de heren van het systeem, de banken, de overheid, de ECB wel dat er veel mensen zijn die er niet mee overweg kunnen of de maandelijkse kosten niet kunnen betalen. Erger nog: men wil het liefste elektronisch geld. De bitcoin 's worden al met miljarden via de elektronische manier gestolen. Straks ook dit geld? Ik ken verhalen over 'veilig' digitaal betalen. Volledige controle over onze uitgaven. Mensen in nood en rood bij bank.

Moraal van het verhaal: wolven door Europa beschermd en contante betaling niet. Hier wordt duidelijk gemeten met twee vreemde maten! 

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.