Het meisje wordt opnieuw onthuld, door haar oudere versie.
Het meisje wordt opnieuw onthuld, door haar oudere versie. (Foto: aangeleverd)

Model beeld onthult haar jongere versie in Sijbekarspel

Nieuws

Mevrouw Troost-Beerstra, toenmalig kosteres van de kerk in Sijbekarspel, organiseerde in 1961 een poppenactie om een bijdrage te leveren aan renovatie van de kerk. Deze actie bracht het respectabele bedrag op van 9.000 gulden.

Ds. Verdonk vond dat er een herinnering aan deze geslaagde poppenactie in de kerk gemaakt moest worden. Na overleg met Hilco Visser, de plaatselijke kunstenaar, kwam er een voorstel om van gekleurd glas een afbeelding in het raam naast het doopvont aan te brengen. Dat bleek niet mogelijk. Maar er was een bedrag beschikbaar voor een herinnering.

Na de renovatie werd het veld naast de pastorie ingezaaid en ingericht. Een aantal leden van de kerkenraad vond dat daar een beeldje geplaatst moest worden als herinnering. Eén van de kerkenraadsleden had een beeldje gezien bij kunstenaar Marijcke Visser in Bergen wat ze mooi vond. Het betrof een beeldje waarbij een meisje water goot uit een kruik. De heer Stapel ging kijken en vond het erg mooi, maar was bang dat het veel te duur was. Dat bleek bij navraag ook zo te zijn, want dan moest er ook nog een vijver bij komen.

Toen werd er nog even gedacht aan een zonnewijzer, maar dat was niet iets bijzonders. Stapel zocht verder naar een beeldje, maar hij wilde niet iets abstracts. Veel van die beelden vond hij op verwrongen gestaltes lijken. Hij wilde het tegenovergestelde, een beeld van een blij kindje. Hij dacht daarbij aan de uitspraak van Ds. Baudet: “Waarom moet in de kerk alles zo somber zijn, het Evangelie is toch de Blijde Boodschap”.

Hij ging nogmaals in gesprek met Marijcke Visser en zij zag wel mogelijkheden. Financieel was het ook mogelijk omdat het beschikbare geld negen jaar rente had opgebracht en Stapel gaf nog een bedrag dat hij voor zijn 70e verjaardag had gekregen.

Marijcke Visser maakte een kinderkopje, waarvoor Marijke Wijdenes, de dochter van de huishoudster van Stapel, een paar keer model zat. Het kopje werd geplaatst op een gemetselde sokkel van gele steentjes en betonnen fundering. Deze werkzaamheden zijn door vrijwilligers uitgevoerd. Het beeldje werd rond 1970 geplaatst.

Tijdens de renovatie van het dak in 2022 werd het beeldje verwijderd, omdat er een grote kraan langs moest. In het voorjaar van 2023 heeft het een nieuwe, meer zichtbare plaats gekregen en op 7 mei om 14.00 uur wordt het beeldje opnieuw onthult door degene die destijds model, namelijk. Marijke van Dijk-Wijdenes. Bij het monumentje is in het kort de betekenis van dit beeldje weergegeven.