Tiny en Wout Schouten-Broek, te midden van hun gezin.
Tiny en Wout Schouten-Broek, te midden van hun gezin. (Foto: SUUS Fotografie om in te lijsten)

Diamanten echtpaar Wout en Tiny Schouten-Broek uit Opmeer

Nieuws

Echtpaar Schouten-Broek uit Opmeer zestig jaar getrouwd. Burgemeester Van den Hengel was dinsdag 2 mei op bezoek om hen te feliciteren.

Wout (85) en Tiny (80) Schouten-Broek zijn getrouwd in de gemeente Velsen, in het stadhuis in IJmuiden. Ze leerden elkaar kennen op de Breestraat in Beverwijk, dé winkelstraat in Beverwijk. Ze kwamen elkaar daar 65 jaar geleden op een zaterdag tegen. Wout was daar met een vriend, die aan Tiny vroeg: “wat doen we vanavond?”. Tiny antwoordde: “ademhalen en niet stikken”. Toen zei Wout: “en wat als ik het vraag?”. Toen antwoordde Tiny: “nou, dan weet ik het nog niet”. 

Bioscoop

Die avond gingen ze samen naar de bioscoop en na de film bracht Wout Tiny lopend (met een omweg) naar huis. Omdat Wout in Velsen woonde, moest hij daarna nog lopend naar huis. De volgende dag ging Tiny achter op de brommer bij Wout. Hij had een HMW (Het Motorisch Wonder). Hij ontmoette ook meteen zijn ‘aanstaande schoonfamilie’. Tiny woonde bij haar opa en oma, omdat haar moeder op 27-jarige leeftijd overleed. Sindsdien was het stel om en om het weekend bij elkaar. Maar blijven slapen mocht niet!

Verhuizen

Het stel woonde in een flat in Velsen-Noord. Wout ging met 57,5 jaar met pensioen, na zijn baan bij de Hoogovens. Tiny kwakkelde met haar gezondheid. Het flatgebouw in Velsen had geen lift en traplopen lukte haar niet meer. Tiny heeft zelfs zeven jaar niet kunnen lopen. Het echtpaar heeft één dochter. Ze verhuisde vanwege het werk van haar man naar Hoorn, en later naar Opmeer. Hun dochter reed regelmatig op en neer naar Velsen als haar moeder Tiny in het ziekenhuis lag. Wout en Tiny waren op zoek naar een andere woning en wilden graag dichterbij hun dochter wonen. Ze wonen sinds 9 september 1999 in Opmeer en hebben een traplift in hun woning. Wout pakte kolven op, hij was zelfs Nederlands kampioen.

Tuinhuis

Wout bouwde in 1971 helemaal zelf een tuinhuis in Velsen, waarin ook een slaapplaats was. Dit tuinhuis had een prachtige tuin. Pas drie jaar geleden is deze verkocht, omdat het Wout aan het hart ging, maar het lukte niet meer om het te onderhouden. Wout had een aantal jaar geleden darmkanker, het was een kwaadaardige tumor. De tumor is verwijderd en sindsdien is Wout schoon. Hij is de jongste van vijf broers en de enige die nog leeft. Hij mist vooral zijn broer met wie hij maar veertien maanden scheelde.

Zorg

Het huis van Wout en Tiny in Opmeer heeft ook een mooie tuin en Wout houdt deze zelf bij. Hij is gek op tuinieren. Daarnaast verzorgt hij zijn vrouw 24 uur per dag. Hij kookt elke dag voor haar en volgens Tiny kookt hij erg lekker. Zijn frietjes haalt hij niet bij de snackbar, maar maakt hij zelf. Wout is erg actief, hij is de hele dag in de weer en altijd bezig. De laatste tijd gaat hij ‘s middags, als zijn vrouw in bed ligt, ook even rusten op de bank. 

Groot feest

Het diamanten feest wordt zaterdag 6 mei gevierd bij hun dochter in de tuin. Ongeveer dertig mensen zijn uitgenodigd, zij kunnen genieten van muziek en catering. 

Wat het geheim is van hun lange huwelijk? Wout antwoordt:

elkaar aanvoelen;

luisteren naar elkaar;

elkaar zoveel mogelijk vrij laten.