Lars Rustenburg begeleidt de monumententour.
Lars Rustenburg begeleidt de monumententour. (Foto: aangeleverd)

'Vrijheid is vaak ondergewaardeerd en zeker niet vanzelfsprekend'

MEDEMBLIK - Het Oorlogsmuseum, aan de Zeldenrust in Medemblik, begon eind 2017 als een educatief W.O.II centrum voor kinderen. In het museum was een expositie over een dorpje in de jaren ’40, waar de kinderen een lesprogramma kregen, volgens Escaperoom-concept. Dit concept is in vijf jaar enorm uitgebouwd en ook zeer interessant voor volwassen bezoekers. Met de experience tours krijgen zij informatie over de burgerlijke en militaire kant van de Tweede Wereldoorlog. 

Het begon allemaal met de verzameling van Robin Rustenburg. "Mijn vader wilde van jongs af aan marinier worden, maar hij werd afgekeurd op een hernia", vertelt Lars Rustenburg, directeur van het museum. Hij ging toen werken in het groente- en fruitbedrijf van mijn opa en oma. Toen hij 35 was zei mijn moeder dat hij naast het harde werken ook iets aan ontspanning moest doen. Hij kocht, vanuit zijn jongensdroom, een jeep. Na ongeveer een jaar was die compleet gerestaureerd en vervolgens kocht hij een GMC Toolset. Toen die klaar was... na tien jaar had hij een hele verzameling bij elkaar. Mijn ouders wilden zodra ze vijftig jaar waren, iets doen voor de maatschappij. Met name iets educatiefs voor kinderen. En dat hebben zij gerealiseerd."

Interesse gewekt

Die GMC Toolset bleef aan de buitenkant origineel, maar was tot camper omgebouwd. "Daarmee gingen we op vakantie. Mijn ouders namen ons als kinderen mee naar WOII hotspots en musea in Frankrijk, Polen en Noorwegen. Logisch dat mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog al vroeg was gewekt. Door al die vakanties heb ik een brede interesse ontwikkeld voor deze geschiedenis en ben vooral geïnteresseerd in welke keuzes mensen, organisaties en politiek maakten, het waarom en wat de gevolgen daarvan waren."

Leerzame activiteiten in het museum

Het museum bestaat uit verschillende leerzame onderdelen.

"Bezoekers kunnen twee uitgebreide exposities bezoeken door op hun gemak vrij rond te kijken en informatie te lezen. Maar het is ook mogelijk de verhaallijnen van de exposities te beleven door onze Experience-tours volgens het Escaperoom-concept: codezinnen ontcijferen, geheime ruimtes zoeken en onbekende WOII missies en operaties voltooien. Twee onbekende missies zijn de Red Ball Express enWOII noodbruggen, deze zijn mijn favorieten. In het dorpje is dat voor mij het verhaal over een Enkhuizer binnenvaartschipper. Maar het meeste trots ben ik dat in ons museum de term ‘beleving’ echt centraal staat. De programma’s en activiteiten die we hebben ontwikkeld zijn geschikt voor alle leeftijden."

Buitensluiting

Hoe klein en onschuldig het woord buitensluiting ook lijkt, het moet zoveel mogelijk voorkomen worden, vindt Lars. "Wat er in de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurd is, daar klinkt de term ‘buitensluiting’ veel te lief voor, maar theoretisch gezien is dat wel wat er met de Joden, lichamelijk/geestelijk gehandicapten, Sinti, Roma, Jehova’s, communisten en anderen gebeurd is. Daar kunnen we niets meer aan veranderen. Waar wij allemaal wel wat aan kunnen doen: niet pesten en buitensluiten op school of werk; niet iemand veroordelen door alleen te kijken naar de buitenkant; meer betrokken zijn bij je buurtgenoten; niemand belachelijk maken in een groep; behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden. We hopen dat we de leerlingen en bezoekers dat mee te geven tijdens hun bezoek. Daar zet ons vrijwilligersteam zich met passie voor in!"

Vrijheid

Nederland is ruim 75 jaar geleden bevrijdt van zijn bezetter.  "Vrijheid is een zeer belangrijk en vaak ondergewaardeerd goed, vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk de geschiedenis van de W.O.II onder de aandacht te blijven brengen. In die tijd was vrijheid niet gewoon en er was helaas veel voor nodig om ons nu in vrijheid te laten leven. Maar vanuit deze geschiedenis is het nog veel essentiëler dat eenieder het besef krijgt dat jezelf, nu in je eigen leefomgeving, óók een rol hebt om deze zwaarbevochten vrijheid in stand te houden."

Meer weten wat het museum te bieden heeft voor leerlingen, bezoekers en groepen? Ga naar www.oorlogs museummedemblik.nl.

Leerlingen bewust maken van wat er speelt tijdens een oorlog.