Gezond met een hond

Het hebben van een huisdier heeft veel voordelen. Zo is bewezen dat een trouwe viervoeter een positieve invloed heeft op zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid.

Meer beweging door een hond als huisdier

Een van de beste manieren om je lichamelijke gezondheid te verbeteren is door veel te wandelen. Dat doe je misschien evengoed wel, maar honden kunnen je aanmoedigen om vaker en verder te wandelen. Door weer en wind, je moet naar buiten. Goed voor de vitamine D! Hardlopen met je hond is ook veel leuker dan alleen, maar niet elke hond is daar geschikt voor.

Een hond leert je meer over jouw gevoelens en houdt je heel goed in de gaten hoe jouw gedrag is. Het is ook leuk om samen interactie te hebben. Er zijn leuke hondentrainingen, je kunt ze trucjes leren, met balletjes of stokken gooien... leuke activiteiten die jou en je hond dichter bij elkaar brengen. Ook leer je geduldig zijn en volhouden tot de hond jouw bedoeling snapt. 

Verlichten van stress en angst

Het is aangetoond dat honden stress verminderen bij mensen met angststoornissen. Ze voelen wanneer hun baasje angstig is en proberen hen te troosten. Wat je ook vaker ziet is een 'kantoorhond'. Een rustige hond die (als niemand allergisch is) een kalmerend effect heeft op iedereen.

Honden zijn sociale dieren, dus ze zijn heel goed in het verbinden van mensen met elkaar. Bij het uitlaten ontmoet je andere mensen die ook een hond hebben. Het is dan altijd leuk om een praatje te maken. Hier komen zelfs vriendschappen uit voort. Goede sociale contacten zijn een belangrijke factor van een goede gezondheid. Zeker bij ouderen, kan dit een goed middel zijn tegen eenzaamheid. Veel mensen die alleen wonen en weinig menselijke contacten hebben, zeggen dat het hebben van een hond helpt om gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

Het kan ook fijn zijn je verantwoordelijk te voelen. De hond is van jou afhankelijk en jij moet daar rekening mee houden. En laten we eerlijk zijn, je kunt ook lekker op ze mopperen.

Bron: goedetengezondleven.nl.


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.