Zal er een nachttrein komen tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal?
Zal er een nachttrein komen tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal? (Foto: Jacek Ruzyczka)

Gemeente Alkmaar in gesprek met NS over nachttrein

Algemeen

ALKMAAR - Het Alkmaarse college is op verzoek van de gemeenteraad in gesprek geweest met de NS. Afgelopen juni stemde de meerderheid van de raad voor de inzet van een nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Hoewel de gemeente geen formele zeggenschap heeft over de inzet van treinen, is het college wel namens de Alkmaarders het gesprek aangegaan. De NS heeft aangegeven dat voor de nachttrein aparte regionale afspraken en financiering nodig is, omdat de nachttrein niet binnen de bestaande overeenkomsten met de Rijksoverheid valt. De NS gaat zich buigen over een concreet plan en komt hierop terug in het tweede kwartaal van 2023.

De gemeenteraad verlangt dat er treinen komen tussen 00:30 en 05:00 uur van Alkmaar - Amsterdam Centraal en andersom tussen 01:15 en 06:00 uur. Vele Alkmaarders die in de nachtelijke uren willen reizen met de trein naar werk, studie(groep), Schiphol Airport of recreatie, zijn met de treinvervangende bus ruim een uur langer onderweg dan met de trein, zo stelt de raad. Zij zijn aangewezen op alternatieve manieren van vervoer of moeten aanpassingen maken in hun rooster.

Een nachttrein zou dit volgens partijen niet alleen makkelijker maken, maar zorgt ook voor een reductie van het autogebruik en minder druk op het wegennetwerk. Daarbij is de trein door de stijgende brandstofkosten een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld de auto. Als laatste zullen de regionale economie en het toerisme van de nachttrein profiteren. Als het aan de gemeenteraad ligt zal er in de nachtelijke uren elk uur een trein rijden in beide richtingen en duurt de pilot minstens een jaar.