De steppekiekendief.
De steppekiekendief. (Foto: aangeleverd)

Dwaalgast in het graan

SCHAGEN - Op uitnodiging van Vogelwerkgroep Tringa houden Ben Koks en Elvira Werkman een lezing over de steppekiekendief. In Nederland is deze vogel een 'Dwaalgast in het graan'.

Lezing door bij Tringa Ben Koks en Elvira Werkman

De steppekiekendief is een verrassende vogel. In 2017 broedde deze sierlijke roofvogel voor het eerst in Nederland, in een akker bij het Groningse Westerwijtwerd. Het was wereldnieuws, want het dichtstbijzijnde nest bevond zich 2500 kilometer verderop: in de buurt van Oulu in het noorden van Finland. Ook daar is de steppekiekendief een nieuwe broedvogel. Evenals in Spaanse, Franse en Tsjechische graanvelden.

Wat is hier aan de hand? Waar komen die steppekiekendieven ineens vandaan? Wat gebeurt er in de oorspronkelijke broedgebieden, in Rusland en Kazachstan? "In oktober 2022 verscheen ons boek ‘dwaalgast in het graan' waarin we hebben geprobeerd alles wat nu over de spectaculaire steppekiekendief weten, samen te vatten. In december waren we nog in India om daar veldwerk te doen aan deze fascinerende groep roofvogels, de kiekendieven", laten Elvira en Ben weten. Tijdens deze lezing vertellen beiden afwisselend een verhaal waarbij samenwerken, het opzoeken van avonturen en het vergaren van kennis voorop staat. Kiekendieven en hun interacties met hun prooidieren leveren boeiende inzichten op die geplaatst in een bredere context ook internationale natuurbescherming verder kunnen brengen.

Aanvang 20.00 uur in De Nieuwe Nes, Schoenmakerpad 1 in Schagen. Toegang €3 voor leden en €5 voor gasten. Koffie of thee in de pauze is gratis.