Fee live in actie.
Fee live in actie. (Foto: aangeleverd)

Ontdek de betovering van ‘Woorden om in te wonen’ in Schagen

Uitgaan

SCHAGEN - Het klinkt allemaal misschien een beetje zwaar als je het leest, maar de voorstelling ‘Woorden om in te wonen’, brengt zeker ook een lach op het gezicht en een gevoel van herkenning. ‘Zeker de moeite waard om naar ons te komen luisteren’, is de mening van Fee Reynaert. 28 Mei staat ze op het podium van het Scagon de Luxe, samen met ‘Medemens’.

‘Medemens’, met wie Fee de voorstelling brengt, bestaat uit muzikant/filmmaker Annick Sickinghe en theatermaker/schrijver Kathlyn Wuyts. Ze brengen Nederlandstalige liedjes en verhalen. Ze dragen gedichten voor en voeren gesprekken met het publiek.

Fee wist het na een musical op de middelbare school zeker; zingen moest het worden. Ze studeerde zang aan het conservatorium. “Ik kende Annick al”, vertelt Fee. “Ik had hun EP release gezien en we hebben eigenlijk dezelfde interesses in taal, zang en muziek en dezelfde doelgroep, al doen we allebei andere dingen met die taal en muziek. De doelgroep is mensen die houden van de kleur en de kracht van taal en zich daarin mee laten voeren, maar ook zich laten verwonderen door het theatrale karakter van de voorstelling.”

Verbinden

Fee, Annick en Kathlyn besloten de handen ineen te slaan en samen een avondprogramma te maken waardoor ze hun krachten konden bundelen. Op artistiek gebied, maar ook op alles er om heen. Bijvoorbeeld bij het regelen van optredens en wat daar allemaal bij komt kijken. Ze maakten ze een programma met een thema waarin mensen zich misschien konden herkennen en dat mensen zou verbinden.

“We bieden los van elkaar twee shows op de avond aan, maar onder hetzelfde thema dus, we verlengen elkaar. Op deze manier bereiken we mensen die dezelfde interesses hebben op het gebied van taal en theater. Literair theatermaker zou ik niet meteen zeggen, het is ook poëtische songwriting. Dat doen we beiden op een heel eigen manier. Zo houden we elkaar in balans.”

Optreden Scagon de Luxe
Annick Sickinghe en Kathlyn Wuyts.

Spelen met Nederlandse taal

Annick, van ‘Medemens’ is multi-instrumentalist en speelt percussie en gitaar en ze zing. Zij verzorgt in hun voorstelling de muzikale begeleiding. Bij mijn voorstelling zijn de liedjes leidend, maar ik geef tussendoor kleine ‘kapstokjes’ zodat het publiek het lied beter kan ontvangen. Ik begeleid mezelf op gitaar en piano. En mijn nieuwe aanwinst is een loopstation”, lacht ze. “Die neem ik ook mee.”

Het thema van de avond is hoe je op verschillende manieren kan spelen met Nederlandse taal en hoe je jezelf kunt uitdrukken. “Bij mij gaat het voornamelijk over autobiografische gebeurtenissen die ik omzet in een lied. Van bijvoorbeeld het overlijden van mijn moeder of een gebroken hart tot het vinden van nieuwe energie. Of wat voel je wanneer je iemand uit het verleden tegenkomt of hoe ga je om met woede. Ik houd het dus heel dichtbij, maar zoek het wel in metaforen en mooie Nederlandse woorden. Ik raak misschien het rauwe van het leven aan en Medemens is meer beschouwend. Ze observeren. Dat kunnen ze heel mooi en die kleine stukjes van het leven die ze zien, zetten ze heel poëtisch neer in hun liedjes. Het is allemaal genuanceerder dat de zwart/wit werkelijkheid die je vaak hoort. Het is geruststellend, een warme deken eigenlijk, althans, zo voelt het voor mij.”

‘Fluisteren’

“Haha, het klinkt allemaal serieuzer dan het is. Het is een hele fijne golf van serieus naar ontlading. Juist die tegenstelling is zo belangrijk. Op die manier zet ik de spanningsboog neer. Tussendoor praten is bij mijn set ook belangrijk. Dan laat ik iedere keer een andere ‘ik’ zien. Als ik naar de voorstelling van ‘Medemens’ kijk en naar hoe zij met taal omgaan, voel ik een glimlach van binnen en er staat een glimlach op mijn gezicht.”

‘Fluisteren’ is voor Fee het mooiste Nederlandse woord. Waarom? “Het geeft precies aan wat het betekent. Of dat niet met alle woorden is? Misschien wel, maar fluisteren geeft ook wel echt dat fluisteren aan, maar bij het woord ‘kaars’ heb ik dat gevoel van betekenis minder. Het is zo fijn om te onderzoeken hoe flexibel de taal is en om er soms mee buiten de lijntjes te kleuren.”

Informatie

Mensen moeten volgens haar komen kijken, omdat ‘er iets op je af komt waarvan je zeker weet dat je wilt dat het op je afkomt’. “Om ons te ontmoeten en wij jullie te ontmoeten en persoonlijke verhalen te delen en om te zetten in een kunstvorm. Om gerustgesteld te worden. Om nieuwe dingen te ontdekken en puur te genieten van muzikale melodieën en om weg te dromen en terug te komen.”

Het benadrukt nogmaals dat er door de jonge songwriters en theatermakers met liefde wordt geknutseld met taal. Op zondagmiddag 28 mei staan ze om drie uur op het podium van het Scagon de Luxe. Kaarten 13,50 euro via www.scagondeluxe.nl of aan de kassa.

Door: Charlotte de Koomen