Is de Toyota Aygo de geschikte eerste auto voor jou?
Is de Toyota Aygo de geschikte eerste auto voor jou? (Foto: Unsplash)

De perfecte eerste auto kopen

Het kiezen en kopen van een eerste auto is een lastige keuze. De kans is groot dat je nog niet veel verstand hebt van auto’s. Daarnaast wil je niet dat de auto te duur is. Wat is de perfecte beginnersauto?

DE BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING 

Er zijn tal van websites en occasiondealers in Nederland waar je terecht kunt om de perfecte auto te zoeken. Maar als je niet weet waar je naar moet zoeken, dan kom je niet ver. Daarom is het handig om je focus op een aantal auto’s te leggen waarvan je bijna zeker weet dat ze voldoen aan je eisen. Een voorbeeld van een goede eerste auto is de Renault Twingo. Deze kleine auto is bijna altijd wel beschikbaar en ook nog één van de meest betaalbare auto’s. Voor lange ritten is deze wagen echter iets minder geschikt. Met een iets groter budget kun je denken aan de Volkswagen Polo. Een sportieve auto waar je comfortabel langere ritten mee kunt rijden. Dankzij de merknaam en reputatie daalt de auto ook niet snel in waarde. Nog een voordeel! 

Persoonlijke voorkeur

De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je hoogstwaarschijnlijk bij de Toyota Aygo, Peugeot 107 en de Citroën C1. De auto’s zijn, op de merknaam en buitenkant na, vrijwel hetzelfde. Welke auto je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat er beschikbaar is. Deze wagens zijn betrouwbaar, betaalbaar, zuinig en klein. Wel zo makkelijk met parkeren! Een ander voordeel van de Aygo, 107 en C1 is dat ze lange ritten gemakkelijk aankunnen. Ook heb je verrassend veel beenruimte, zeker als je voorin zit. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan, dan kun je makkelijk en goedkoop aan nieuwe onderdelen komen.

Toyota Aygo, Peugeot 107 of Citroën C1

Iets waar je overigens wel rekening mee dient te houden zijn je maandelijkse kosten. Zo is het verplicht om een verzekering af te sluiten en zonder schadevrije jaren kan deze in het begin hoog oplopen. Daarnaast betaal je wegenbelasting en heb je benzinekosten. Gelukkig zijn deze kosten bij (zuinige) beginnersauto’s relatief laag.