Afspraken over bouw van 40.000 woningen.
Afspraken over bouw van 40.000 woningen. (Foto: aangeleverd)

Afspraken over bouw van 40.000 woningen

REGIO - Er zijn afspraken gemaakt dat er maar liefst 40.000 woningen in Noord-Holland Noord tot 2031 gebouwd gaan worden. Het aandeel voor de Kop van Noord-Holland is 7.400 woningen, waarvan circa twee derde in het betaalbare segment. Er wordt nog een onderverdeling gemaakt in het aantal woningen per gemeente. Het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeenten in Noord-Holland Noord hebben deze afspraken met elkaar gemaakt om snel meer woningen te kunnen bouwen.

Een vijfde van de nationale opgave

Alle colleges in de Kop hebben 7 maart 2023 de Woondeal vastgesteld. De betrokken partijen hebben de Woondeal op 15 maart ondertekend. Namens het Rijk is een handtekening gezet door minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) Hugo de Jonge. De Jonge sprak tijdens tijdens de bijeenkomst een strenge kant op: "We moeten stoppen met de haast religieuze discussie die er nu gaande is over binnen- of buitenstedelijk bouwen."

Over de Woondeal

In de Woondeal hebben de gemeenten en provincie afgesproken welke bijdrage zij kunnen leveren aan de nationale woningbouwopgave en wat daarvoor nodig is. In de deal wordt ingezet op de bouw van 184.000 woningen in Noord-Holland. Dat is bijna een vijfde van de nationale opgave. De afspraken zijn wederkerig. Dat betekent dat het Rijk zich gaat inzetten voor het mogelijk maken van deze woningbouw, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbestendig bouwen, geluid, stikstof en energievoorziening. Dat is noodzakelijk om snel meer woningen te kunnen bouwen en de betaalbaarheid te verbeteren.

Betaalbaar

De nieuwe Woondeal vervangt de Woondeal van 2019 en is gericht op een langdurige samenwerking om de woningbouwopgave voortvarend aan te pakken. "Met het tekenen van de regionale woondeal in Noord-Holland zetten we een belangrijke stap in het terugdringen van het woningtekortā€¯, zegt minister Hugo de Jonge. Voor de vele woningzoekenden in de Kopgemeenten hebben we elkaar als regio en Rijk nodig om er samen voor te zorgen dat er meer betaalbare woningen komen.