Rozen zijn een must-have voor iedere tuin.
Rozen zijn een must-have voor iedere tuin. (Foto: Pexels)

Kies rozen voor je tuin: vijf redenen

Met de vele voordelen, zijn rozen een must-have voor iedere tuin. Niet voor niets staat de roos bekend als de koningin van de bloemen. In dit artikel hebben we een aantal pluspunten van rozenstruiken voor je op een rij gezet.

Boost aan biodiversiteit

Reden 1: Lange bloeitijd. De eerste rozen bloeien al in mei en de laatste nog ver in het najaar. Zo geniet je maandenlang van de bloemenpracht van deze bloeiende struiken. Meestal maakt de vorst een einde aan de bloei, maar met wat geluk stuit je zelfs in de winter nog op een verdwaalde rozenbloem.


Reden 2: Boost aan biodiversiteit. Insecten zijn dol op het stuifmeel in de bloemen en de struiken vormen een geschikte schuilplaats voor vogels en bijvoorbeeld egels. In het najaar en in de winter zijn de rozenbottels een geliefde voedselbron voor veel vogels. Zo profiteren meerdere dieren van rozenstruiken.


Reden 3: Klimaatbestendig. Rozen bloeien in hete en droge periodes volop door, omdat ze diep wortelen. Als je ze in pot plant, kan je dan ook het beste kiezen voor een pot van minimaal 40 centimeter diep. Leuk voor terras of balkon.


Reden 4: Veelzijdige bloeiende struiken. Rozen zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Er zijn ook rozenstruiken met prachtige meerkleurige en gestreepte bloemen. De bloemgrootte varieert van zo klein als een knikker tot vuistgroot.


Reden 5: Heerlijke geur. Vrijwel iedereen houdt van rozengeur. De meeste rozen hebben een zoete geur, maar er zijn er ook met een frisse of kruidige geur. Sommige bloeiende rozenstruiken ruik je al van ver, andere zijn subtieler in het verspreiden van hun geur.