De noodopvang in Petten.
De noodopvang in Petten. (Foto: Bert Westerdorp)

Verlenging crisisnoodopvang Petten

Nieuws

PETTEN - De crisisnoodopvang in Petten is oorspronkelijk gepland tot 1 juli 2023. De druk op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijft nog altijd erg hoog. Dit heeft veel impact op de mensen die asiel aanvragen in Nederland. Gemeente Schagen heeft het verzoek vanuit het COA gekregen om de crisisnoodopvang in Petten over te nemen als noodopvanglocatie. Met een overname komt het beheer van de opvanglocatie weer bij het COA te liggen.

Het college heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan het ingediende verzoek van het COA, met een maximale termijn van 5 jaar. Dit betekent dat de procedures, die nodig zijn om de locatie door het COA over te laten nemen, in gang worden gezet. Het gaat hier onder andere om afspraken met het COA maar ook over bijvoorbeeld omgevingsvergunningen.

Ook heeft het college besloten om de crisisnoodopvang te verlengen tot uiterlijk 1 januari 2024. Deze periode is nodig om betreffende procedures voor de overname te doorlopen. Voor 1 januari 2024 moet duidelijk zijn of de locatie door het COA overgenomen kan worden. 

Grootte van de opvang

De huidige groepsgrootte en samenstelling van bewoners blijft het uitgangspunt in het gesprek met het COA voor mogelijke overname. In de noodopvanglocatie worden nu 225 personen opgevangen, voornamelijk gezinnen met kinderen. 

Wanneer er meer duidelijkheid is over gemaakte afspraken, worden bewoners en direct betrokkenen uitgenodigd voor een informatieavond. Wij gaan er vanuit de uitnodiging voor de zomervakantie kunnen versturen.