Fiets jij 3 juni met hen mee?
Fiets jij 3 juni met hen mee? (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘We rijden niet over fietspaden, dat is supervet!’

Nieuws

SCHAGEN – Honderd kilometer fietsen door stad en land in de omgeving van Schagen. Zaterdag 3 juni worden de kettingen gesmeerd en hoopt de organisatie van Stichting Sponsorfietstocht.nl op minimaal 75 enthousiaste deelnemers. Met deze fietstocht wordt geld opgehaald voor Community Centre Lilato in Zambia. Dankzij de samenwerking tussen deze twee organisaties worden prachtige projecten gerealiseerd. Anne Smudde is voorzitter bij Stichting Lilato Foundation en ziet met eigen ogen wat er gedaan wordt met het geld.

Fietsen voor het goede doel

De Stichting Sponsorfietstocht.nl is ontstaan uit een initiatief van de inmiddels overleden Gerie Pool te Petten die in 1990 begon met het organiseren van een bedrijvenfietstocht om met de opbrengst een kinderhuis te ondersteunen. Gerie adopteerde samen met haar man een jongen uit Suriname. Zij zag dat de leefomstandigheden daar erbarmelijk waren. Bij thuiskomst besloot zij dat ieder kind uit het tehuis een beter leven verdiende. Ze organiseerde schminkpartijtjes, was aanwezig op plekken met marktkramen en riep de sponsorfietstocht in het leven. 

Mooie tocht

Na het overlijden van Gerie heeft een aantal vrienden van de fietstocht uit Petten de organisatie voortgezet. Later, in 2016 heeft een groep vrienden zich aangesloten bij het toenmalige bestuur, twee jaar later namen zij dit volledig over. De vrienden reden al enkele jaren mee met de tocht. Dit zijn Mark Helmig, Marcel Wisman, Stefan Duijn en Martin Beek, zij krijgen versterking van penningmeester Hennie Klant. Martin: “Ik ben de aanstichter om de andere jongens mee te laten fietsen. De vorige bestuursleden lieten weten op zoek te zijn naar nieuwe aanwas.” Een jaar later keken de mannen elkaar aan. “Het is een mooie tocht voor een goed doel. Zonde om dat te laten gaan”, vertelt Mark.

Tools

In 2021 werd gekozen om te fietsen voor een nieuw goed doel: Community Centre Lilato in Zambia. Anne Smudde is vrijwilligster in Zambia. De mannen waren vroeger klasgenoten en danspartners van Anne. “We hebben haar benaderd of ze onze hulp kon gebruiken.” Anne is opgegroeid in Schagen en ging tien jaar geleden vrijwilligerswerk doen in Zambia. Ze is daar blijven plakken en wilde graag kinderen van de straat halen. “Al het geld dat met de sponsorfietstocht wordt opgehaald gaat naar het Community Centre. Wij geven hen de handvatten en tools, maar uiteindelijk moeten zij het zelf regelen. Er wordt les gegeven door de community, aan de community”, vervolgt ze.

Zambia

Eén keer per jaar vertrekt Anne naar Zambia. Ze zorgt ervoor dat het geld op de juiste plaats terecht komt en kan dit zoveel mogelijk zelf doen. Ze bekijkt met de mensen van de community wat de afspraken zijn en of deze worden opgevolgd, hoe ver ze zijn, waar ze mee bezig zijn en of er nog materialen gekocht moeten worden. “We lopen ook door de wijk om in gesprek te gaan met hen. Ik wil graag weten wat de inwoners willen en die feedback nemen we mee. Waar ik vooral zo trots op ben is het feit dat ik foto’s kan sturen van afgeronde projecten. Dat ik de mannen en Hennie kan laten zien wat er van het geld gebouwd of gedaan is, waar zij met zijn allen voor gefietst hebben.”

Hennie is trots dat de fietstocht nog altijd georganiseerd wordt, ondanks dat haar vriendin Gerie al jaren geleden overleden is. “Dan ben je ongelofelijk trots op dit team!” lacht ze.

Inschrijven

Meedoen is heel makkelijk. Ben jij in het bezit van een racefiets of mountainbike en heb jij de conditie om 100 kilometer met een snelheid van 25 kilometer per uur te fietsen? Twijfel dan niet en schrijf je in! De route blijft tot op dag van vertrek geheim. “De gezelligheid staat voorop. We fietsen over de open weg, gaan over kruisingen en sjeezen door rood licht. We rijden niet over fietspaden, dat is supervet. Tussendoor zijn er diverse stops waar we een broodje, koffie, taartje en fruit eten. Aan het einde van de tocht staat er koud bier klaar”, vertellen de heren.

Samen met 25 vrijwilligers maken ze aankomende 3 juni tot een geslaagde dag. Er rijden veertien motorrijders mee als verkeersregelaar, een ambulance voor de EHBO, twee volgauto’s en een voorrijdauto. Inschrijven kan tot en met 28 mei en is mogelijk via de website www.sponsorfietstocht.nl. De minimale sponsorbijdrage bedraagt 25,- euro. Start 09:00 uur, vertrek vanaf Regius College aan de Hofstraat te Schagen.

Door: Anne Smit