Guda zingt jazz.
Guda zingt jazz. (Foto: aangeleverd)
De 10 vragen aan

De 10 vragen aan...Guda Plukker

Nieuws

In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners uit de gemeente Schagen aan het woord, zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner. Schagenees Gerard Joling mocht de aller eerste naam voor deze rubriek noemen: Guda Plukker. 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Guda Plukker en ik ben 84 jaar oud. Na een studie in Zaandam ging ik daar aan het werk als telefoniste en daarnaast ben ik gaan zingen. Dat deed ik maar al te graag. Ik werd in Schoorl verliefd op Piet Plukker en zo ben ik uiteindelijk verhuisd naar Schagen waar ik op een jazzclub ging zingen. Dat heeft twee jaar geduurd. Mensen hielden toen nog niet zo van cultuur dat ze naar Schagen kwamen om naar jazzmuziek te luisteren. Nu is dat gelukkig anders, Scagon de Luxe doet veel aan cultuur. Ik heb twee dochters gekregen die inmiddels beiden een eigen zaak hebben. Op jonge leeftijd werd ik weduwe, zeven jaar later werd ik opnieuw verliefd. Mijn laatste man is ook overleden, ik ben nu 84 en het is goed zo.

Waar ben je geboren?

Zaandam.

Wat heb je met deze gemeente?

Toen ik er kwam wonen telde Schagen zesduizend inwoners. Iedereen kende elkaar, het was altijd gezellig en veel leuker dan Zaandam. In die tijd was Schagen nog een dorp. De gezelligheid rondom de kerk, daar geniet ik van. In de kern is het hier oergezellig. Schagen trekt mensen uit de wijde omgeving. Er wordt ook veel georganiseerd, er is altijd wel een feestje, dat is enig. Ik heb nooit getwijfeld om terug te gaan naar Zaandam: Ik ben een Schagenees! De mensen hier zijn zo gemoedelijk.

Wat is de mooiste plek binnen de gemeente Schagen?

De plek - iets voorbij zwembad De Wiel - het landschap daar en de Westfriesedijk. 

Welke herinnering aan Schagen is je dierbaar?

De gemoedelijkheid, iedereen zegt je gedag of houdt een praatje. 

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Eerlijk gezegd hoef ik geen advies. Ik ben een persoon die me snel lekker voelt in gezelschap. Zo leer je steeds mensen kennen. Ik heb me in Schagen meteen thuis gevoeld en me aangepast aan de Schagenezen. 

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Iedereen kent mij eigenlijk wel. Ik hou enorm van zingen, ik ben een Plukker en de échte Schagenezen weten alles van mij.

Wat vind jij het beste restaurant/café in de gemeente Schagen?

Vroeger de Gouden Engel, nu zou ik zeggen SoHo. Het is modern gebouwd, je kunt er goed eten en het is een mooie zaak.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Ik schilderde veel, door mijn handen wordt dat nu minder. Ik liep dolgraag met mijn hondje. Het creatieve in mij en ook van mijn kinderen komt van mijn moeders kant. Van boeken lezen houd ik niet, van kranten en tijdschriften wel.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek en waarom?

Ik geef het stokje door aan Paul Zwaan. Die jongen weet heel veel van Schagen, hij heeft een tassenzaak. Leuke knul, vriendelijk en goedlachs.