Wapen van Wieringermeer. Onlangs door Janneke de Regt opnieuw ingekleurd.
Wapen van Wieringermeer. Onlangs door Janneke de Regt opnieuw ingekleurd. (Foto: Ina Hoogenbosch-Glas)

Wapen van Wieringermeer

WIERINGERMEER - Aan het Loggersplein in Wieringerwerf staat het voormalige gemeentehuis. Onder de luifel van het bordes hangt het wapen van Wieringermeer. Te zien zijn twee zeemeerminnen en een schild. Dit wapen werd op 14 juli 1954 bij Koninklijk besluit toegekend aan de gemeente Wieringermeer.

Het eerste logo van de Wieringermeer was een schets van de contouren van de polder met daarbinnen strakke lijnen. De architecten van het raadhuis (later gemeentehuis), Ir. H. Klarenbeek en Prof. J.F. Berghoef, gaven aan dhr. Mr. G. A. Bontekoe de opdracht om een ontwerp te maken voor een gemeentewapen. Volgens Bontekoe moest het wapen in zgn. ‘heraldische kleuren’ worden uitgevoerd, d.w.z. volgens de regels van de wapenkunde. De meerminnen zouden volgens Bontekoe in de kleur van het steen moeten blijven.

Een beeldhouwer was gauw gevonden, Pieter Antonie van Stuivenberg uit Schiedam, maar de onderhandelingen over de prijs gaven nog wel wat gedoe. Van Stuivenberg wist wat hij waard was, hij was een veelzijdig kunstenaar: schilder, beeldhouwer, lithograaf en graficus. Hij werkte met hout, steensoorten en marmer. In januari 1956 werd een definitieve prijs bedongen en werd afgesproken om een gepolychromeerd (met kleuren beschilderd) wapen in kunststeen te maken.

Het eerste idee om het contour van het wapen uit te hakken in de ijzerharde bakstenen muur van het gebouw bleek onuitvoerbaar. Dhr. H. Antonisse, medewerker bij de gemeente adviseerde om het wapen dan maar door een uitvoerder uit te laten zagen in kunststeen, in aanwezigheid van Stuivenberg zelf. Eind goed, al goed, het wapen met de frisse heraldieke kleuren blauw, geel, rood, goud en zilver kwam er. Het werd op het bordes opgehangen en is nog steeds de trots van de Wieringermeer.