Lia en Marian.
Lia en Marian. (Foto: Rodi)

Overblijven op school van onschatbare waarde

Nieuws

REGIO - Steeds meer basisscholen hebben na de coronaperiode besloten om over te stappen naar een continurooster, waarbij het overblijven een vast onderdeel van de schooltijd wordt. Dit betekent dat kinderen op school kunnen blijven om te lunchen, meestal in het gezelschap van hun leerkracht. Een geweldige verandering voor de kinderen, omdat ze hierdoor ‘s middags langer de tijd hebben om te spelen. Dit betekent wel dat steeds minder overblijfmoeders actief zijn. Lia Albers (72) en Marian Dam (61) zijn jarenlang overblijfmoeder geweest. Een week geleden was het Nationale Overblijfdag, zij vertellen over deze gewaardeerde functie.

Lia begon haar avontuur als overblijfmoeder op basisschool Het Ooievaarsnest in Zwaag. Na 21 jaar maakte ze de overstap naar basisschool de Sint Jan in Waarland, waar ze maar liefst elf jaar als overblijfmoeder heeft gewerkt. Marian is dertien jaar als overblijfmoeder op dezelfde school actief geweest. “Inmiddels zijn we al twee jaar gestopt, veranderingen horen er nu eenmaal bij”, legt Marian uit. In ruil voor de onvoorwaardelijke liefde, tijd en aandacht kregen zij een kleine vergoeding.

“Mijn eigen kinderen bleven nooit over, maar ik werd gevraagd om de overblijf te coördineren op de school in Zwaag”, glimlacht Lia. Ze verhuisde naar Waarland en na twee jaar begon ze als overblijfmoeder op de Sint Jan. Marian was ook al nauw betrokken bij deze basisschool en toen haar kinderen van school af waren, besloot ze net als Lia als overblijfmoeder aan de slag te gaan. “Het leek me leuk om iets met kinderen te doen”, voegt ze eraan toe.

Patatjes

Samen met zeven andere gezellige dames zorgden Lia en Marian voor een aangename lunchpauze voor de kinderen. Ze namen hun eigen eten mee en tegen een kleine vergoeding van ongeveer 1,50 euro per kind per dag konden ze op school blijven. De overblijfmoeders regelden alles, van voorraadbeheer en spelletjes tot het gezellig maken van de tafel. Tijdens speciale gelegenheden zoals Kerstmis en Pasen werden extra inspanningen gedaan om de tafel feestelijk aan te kleden en de kinderen iets extra’s te bieden. Aan het einde van het schooljaar werd zelfs een uitje georganiseerd. “We maakten eens een ritje met een paardentram naar de Luwe Stek, waar we patatjes aten. We wilden de lunchpauze zo plezierig mogelijk maken”, vertelt Marian.

Bruisende plek

De Sint Jan werd al snel een bruisende plek tijdens de lunchpauze. “We begonnen met één groep, maar al snel groeide het aantal overblijvers en moesten we uitbreiden. Op het hoogtepunt hadden we negentig kinderen tijdens het overblijven. De jongere kinderen aten eerst, terwijl de oudere kinderen buiten konden spelen. Na een half uur wisselden we dat om”, legt Lia uit.

Dat brengt een lach op het gezicht

Voor zowel de kinderen als de ouders was de aanwezigheid van de overblijfmoeders van onschatbare waarde. Voor een kleine vergoeding konden ouders erop vertrouwen dat hun kinderen een veilige en leuke plek hadden om te lunchen. “Bovendien gaf het de kinderen de gelegenheid om even weg te zijn van het klaslokaal en met andere kinderen te spelen. Sommigen bleven zelfs alleen over omdat hun vriendjes of vriendinnetjes dat deden. Het is prachtig om te zien dat de meesten er zo’n plezierige ervaring aan hebben overgehouden”, voegt ze eraan toe.

Het negenkoppige team van overblijfmoeders heeft hard gewerkt en hun inzet is beloond. Ze hebben verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de prestigieuze Diamanten Ster van de organisatie TSO-voorbeeldschool. Deze ster is de hoogste onderscheiding die je kunt krijgen na een controle op kwaliteitseisen. Met trots kijken de dames terug op deze mooie tijd. “Het was geweldig om dit te doen. Nu help ik bij de Pleinwacht, samen met Elly Hoek en Lida Stoop. Dat heeft ook zijn charme”, besluit Marian. De Pleinwacht zorgt ervoor dat kinderen veilig kunnen spelen tijdens de pauzes. Sinds twee jaar luidt elke dag om 14.15 uur de bel, waardoor de kinderen eerder kunnen genieten van hun speeltijd en kunnen klauteren of knutselen.

Met hun waardevolle bijdrage als overblijfmoeders is een tijdperk afgesloten, maar de herinneringen aan hun inzet en de vreugdevolle lunchpauzes brengen een lach op het gezicht.

Door: Anne Smit

Plezier staat voorop.