Afbeelding
Foto: vincentdevriesfoto.nl

Vertraging verbouwing Westfries Museum zorgt voor bezorgdheid bij Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn

Nieuws

HOORN - Over de vertraging van de verbouwing van het Wesfries Museum in Hoorn zijn Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn zeer bezorgd. Roger Tonnaer: “De gemeenteraad heeft 15 juni 2021 ingestemd met de verbouwplannen van het Westfries Museum. Na bijna twee jaar komt het college tot de onthutsende constatering dat de plannen financieel niet haalbaar zijn. Onder andere de aanleg van een kelder zorgt voor een vertraging van minstens een jaar.”

“Het museum blijft langer gesloten en de opslag van de collectie duurt langer. Van het aangenomen amendement de verbouwing sober en doelmatig uit te voeren is weinig terecht gekomen.” De twee fracties vragen een nieuw raadsvoorstel met daarin actuele en volledige informatie, bezuinigingsvoorstellen en een totaaloverzicht van de financiële consequenties van de vertraging van de verbouwing. Verder wordt gepleit voor een betere erfafscheiding tussen restaurant Ysbrantsz en lege achtertuin Roode Steen 15. 

“De aanleg van een kelder is later pas in de verbouwplannen opgenomen. Belangrijkste argument voor de aanleg van de kelder waren de werkzaamheden voor de fundering. Er werd al gegraven en daarmee was een begin gemaakt met de aanleg van een kelder. Wij vermoeden dat de aanleg van de kelder, waar dan ook, de bouwplannen onnodig duur en complex maakt en deze nauwelijks meer gebruikswaarde geeft. Een kelder is vrijwel altijd een B-locatie, die slechts wordt benut voor opslag van dozen of voor toiletten.”

“De eigenaar van het pand, Stichting Monumentenbezit, wil vooralsnog niet meewerken aan de aanleg van een kelder. De stichting heeft twijfels over de routing in het museum. Bovendien heeft er nog geen aanbesteding voor de verbouwing plaatsgevonden, maar is wel met veel feestelijk vlagvertoon het museum te vroeg gesloten. De verbouwing van het museum lijkt uit te lopen op een mislukking waarvoor het college bestuurlijk verantwoordelijk is. Het is onzeker wanneer gestart wordt met de verbouwing. Achteraf gezien is de gemeenteraad onvoldoende kritisch geweest en had de raad meer tijd moeten nemen voor een verstandige keus. Dankzij de ongeremde ambities van het toenmalige college van b & w zijn de bouwplannen zonder degelijke uitwerking en voorbereiding ter goedkeuring naar de gemeenteraad gestuurd.”

Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn stellen het college vragen over dit onderwerp en willen onder meer weten wie precies verantwoordelijk is om te checken of alle gemaakte afspraken en vergunningen verstrekt waren. En: hoe is het mogelijk dat het college start met de verbouwing van het Westfries Museum terwijl er met de eigenaar Stichting Monumentenbezit nog geen overeenstemming is? Ook willen de fracties weten wat de meerkosten zijn door de vertraging en waarom het museum al per 1 januari 2023 gesloten is. Was het mogelijk deze sluiting uit te stellen?