Deze jonge kunstenaars exposeren 23 april bij Kunst in de Kas. V.l.n.r.: Onno Roos, Eva van der Klei en STHOM. Vooraan Milan Nowak.
Deze jonge kunstenaars exposeren 23 april bij Kunst in de Kas. V.l.n.r.: Onno Roos, Eva van der Klei en STHOM. Vooraan Milan Nowak. Foto: vincentdevriesfoto.nl

Kunst in de Kas-seizoen start met lente-expositie ‘Young Kas Artists’ in Zwaag

Cultuur

ZWAAG - Het nieuwe Kas-Seizoen in Zwaag gaat zondag 23 april van start. De Kas aan de Beatrixstraat 3a is deze dag het podium voor de ‘Young Kas Artists’. De jonge kunstenaars Eva van der Klei en Onno Roos exposeren. Live paint crew SMEER! maakt een levensgroot kunstwerk. Artiesten van Wallplug Records verzorgen om 12.30 en 15.30 uur optredens. Gitarist en zanger Jan Boers zet de expositie luister bij. De Kas is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Schilderen, chillen en genieten van muziek 

Wie het tv-programma ‘De Nieuwe Vermeer’ heeft gevolgd, kent vast de zeventienjarige Eva van der Klei uit Hoorn. Zij won één van de afleveringen met een hedendaags portret van de Hoornse kunstenaar STHOM. “Ik ga eigenlijk elke uitdaging aan, dus ook deze”, vertelt ze enthousiast. “Maar nooit verwacht dat ik zou winnen natuurlijk, dat kwam echt als een verrassing.” Op dit moment maakt Eva het liefst muurschilderingen en is ze vooral gek op felle kleuren. Wie haar werk wil bewonderen, kan een keer een kijkje nemen bij de ‘oefenmuur’ onder de Ballenbrug in Zwaag. Hier is Eva vaak te vinden en kan ze naar hartenlust oefenen. Ook op Instagram (evavanderklei) kun je zien wat ze allemaal maakt. “Mijn muurschilderingen zijn realistisch, maar er zit toch wat lijnwerk in. Dat is echt wel mijn ‘handschrift’. Vaak maak ik eerst een foto, het liefst van mensen. Die bewerk ik vervolgens met felle kleuren. Tijdens de expositie bij Kunst in de Kas kan ik natuurlijk geen muurschilderingen laten zien; daarom kom ik met panelen. Tóch ga ik die dag iets met een muurschildering doen. Wat dat precies is, hou ik nog even geheim”, lacht ze. “Wie benieuwd is, moet maar komen kijken.”

Walibi

Eva wil nu vooral veel ervaring opdoen, maar heeft wel een groter doel met haar schilderijen. “Later zou ik via mijn werken maatschappelijke onderwerpen willen aankaarten, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en mensenrechten. Maar dat is toekomstmuziek. Verder heb ik een lijstje gemaakt van vijf ‘onhaalbare’ doelen”, lacht ze. “Daar staat ook een heel leuke tussen: het lijkt mij te gek om een muurschildering in Walibi te maken. Waarom daar? Nou, een pretpark heeft veel vrolijke kleuren en misschien is het nog niet iedereen opgevallen, maar Walibi zit vol met straatkunst. Dus mocht er iemand zijn die mij kan helpen deze droom waar te maken, dan hoor ik dat graag!”

Positieve energie

Het is voor Eva nu de eerste keer dat ze exposeert. “Superleuk dat ik dat samen met Onno Roos mag doen. Bovendien ben ik blij dat Kunst in de Kas ons deze kans biedt; deze podia hebben wij als kunstenaars heel hard nodig.” In de kunstwerken van mixed-media kunstenaar Onno Roos (21) komen het verspreiden van liefde, het inspireren van andere mensen en het uitbeelden van lastige emoties en onderwerpen nadrukkelijk naar voren. Hij maakt gebruik van diverse materialen, zoals spuitbussen, krijt en verf, waar hij graag mee experimenteert. “Juist die combinatie van materialen vind ik fijn”, legt Onno uit. Op dit moment werkt hij aan een serie tekeningen op A5-formaat met de titel ‘Equation’, waarmee Onno zo veel mogelijk positieve energie hoopt te verspreiden. Het is een serie van uiteindelijk honderd tekeningen en een selectie daarvan laat ik 23 april op de expositie zien.” Daarnaast zijn ook losse werken van Onno te bewonderen. Allemaal kleurrijke creaties die een emotie of verhaal overbrengen. “Wat dat betreft is schilderen mijn uitlaatklep. Bepaalde gevoelens kan ik zelf niet goed verwoorden, maar ik kan ze wél kwijt in mijn schilderijen.” 

Atelier in Sint Jozefschool

Net als Eva heeft ook Onno een grote droom: “Als ik 25 ben wil ik naar Amerika om daar te exposeren. Waarom Amerika? Tja, ik heb niet per se iets met het land, maar ik weet van andere kunstenaars die daar geëxposeerd hebben, dat zij daarna wel verder zijn gekomen in de kunstwereld.” Onno heeft zijn atelier in de Sint Jozefschool op het Achterom in Hoorn. “Daar heb ik gelukkig veel contact met de andere kunstenaars die in dit gebouw hun atelier hebben. Daarnaast vind ik het tof om bij Kunst in de Kas te exposeren. Ik hoop dat 23 april een zonnige dag wordt. En natuurlijk lekker schilderen, muziek luisteren en chillen. Daar word ik blij van.” Onno is aangesloten bij Wallplug Records, een collectief van creatieve jongeren uit Hoorn en omstreken die zich bezighouden met muziek, kunst en het samenwerken met artiesten. Meer informatie: www.wallplugrecords.com .

SMEER!

Naast Eva van der Klei en Onno Roos zijn ook Milan Nowak en STHOM. tijdens de expositie aanwezig. Samen met Onno vormen zij de live paint crew SMEER! . Deze crew werkt op feesten en partijen live aan een groot kunstwerk. Ook tijdens de expositie bij Kunst in de Kas maken zij ter plekke een levensgroot kunstwerk. Ze smeren dwars door elkaar, achter elkaar langs en over elkaar heen. Je kunt van dichtbij beleven hoe er gaandeweg een vet kunstwerk ontstaat. Kunstenaar STHOM.: “In de zomer van 2018 exposeerde ik bij Kunst in de Kas. Het was toen nog één van mijn dromen om ooit van mijn kunsten te leven. Deze expositie zou een flinke stap in de goede richting kunnen zijn. De weken ervoor deed ik geen oog dicht, zo spannend vond ik het. We zijn inmiddels vijf jaar verder en ik kan met trots zeggen dat die droom waarheid is geworden. Ik leef nu van mijn kunsten. Daar werk ik nog elke dag hard voor. Maar de ‘Kunst in de Kas springplank’ heeft me inderdaad een flinke stap vooruit geholpen. Bedankt!”

Muziekperformances

Ra’s Vertigo, DYANGO, Tommie en Tessa Rose van het collectief Wallplug Records treden om 12.30 en 15.30 uur op. Hun genre bestaat vooral uit hiphop gemixt met soul en r&b, Gitarist en zanger Jan Boers zet de expositie luister bij. Hij speelt instrumentale bewerkingen van bekende pop, jazz en latin songs.

Meer informatie: www.kunstindekas.nl .