De vrijwilligers van verenigde huurdersorganisatie De Boog. V.l.n.r.: Rob de Krom (secretaris), Martin Smienk (relatiebeheerder), Mary-Ann Brown (algemeen bestuurslid), Simon Ruiter (penningmeester), Mensina Wijma (voorzitter) en Marcel Miedema (aankomende bestuurslid).
De vrijwilligers van verenigde huurdersorganisatie De Boog. V.l.n.r.: Rob de Krom (secretaris), Martin Smienk (relatiebeheerder), Mary-Ann Brown (algemeen bestuurslid), Simon Ruiter (penningmeester), Mensina Wijma (voorzitter) en Marcel Miedema (aankomende bestuurslid). Foto's: Jan Siebring Fotografie

VH De Boog springt in de bres voor huurders van Intermaris

Partnerbijdrage Partnerbijdrage dossier

HOORN - Stel: je huurt een woning in de gemeente Hoorn en hebt een klacht. Je belt met de verhuurder, in dit geval Intermaris, om de klacht te melden. Maar voor je gevoel wordt er niets mee gedaan óf de oplossing die Intermaris biedt is niet waar je op hoopte. Of misschien ben je ontevreden over de dienstverlening van Intermaris. Waar kun je dan terecht? Het goede antwoord is verenigde huurdersorganisatie De Boog, te vinden aan de Maelsonstraat in Hoorn. De medewerkers, allemaal vrijwilligers, staan klaar om elke huurder te helpen.

Elke huurder van Intermaris is automatisch en gratis lid van VH De Boog. “Huurders kunnen altijd een beroep op ons doen”, vertelt voorzitter Mensina Wijma. “Wanneer zij tegen bepaalde problemen aanlopen kunnen ze zich bij ons melden. Wij behartigen de belangen van elke huurder.” Elke huurder is dan wel automatisch lid van De Boog, maar bij de huurdersorganisatie zijn slechts achttiendhonderd mailadressen van huurders bekend. “Dat moeten er natuurlijk veel meer zijn, zeker als je bedenkt dat er in Hoorn tienduizend woningen van Intermaris zijn. Heel zonde, want we willen en kunnen veel meer mensen bereiken.” Wanneer huurders hun contract tekenen, kunnen ze daarbij aangeven of hun e-mailadres doorgegeven mag worden aan De Boog. “Wanneer je dit dus niet hebt ‘aangevinkt’, kunnen we niet in contact komen”, laat Mensina weten. “Met dit artikel hopen we onze bekendheid te vergroten, zodat meer mensen ons weten te vinden.”

Overleg

De Boog heeft regelmatig overleg met diverse afdelingen en directie van Intermaris. Mensina: “Er komen dan verschillende onderwerpen aan bod, zoals renovatie, verduurzaming, onderhoud, het toewijzingsbeleid, leefbaarheid en betaalbaarheid. Voor al die punten brengen wij een advies uit, met als doel dat Intermaris daar iets mee doet. Legt Intermaris onze adviezen naast zich neer, dan moeten ze dat besluit wel kunnen motiveren.” Ook met de gemeente Hoorn heeft De Boog overleg. “Dan gaat het met name om de prestatieafspraken, waarin staat wat de plannen voor het woningbeleid zijn voor het komende jaar. Bijvoorbeeld over nieuwbouw van sociale huurwoningen”, legt relatiebeheerder Martin Smienk uit. Hij is voor de huurders het gezicht van De Boog, omdat hij vaak bij de mensen thuis komt. “Wanneer een huurder er met Intermaris niet uitkomt, dan nemen wij contact op met de betreffende afdeling van Intermaris om te klacht op te lossen. Als dit niet lukt, nemen we contact op met de directie van Intermaris en proberen wij alsnog tot een oplossing te komen. Er zijn ook klachten die niet opgelost kunnen worden.”


Bewonerscommissie

Martin: “Bewonerscommissies zijn belangrijk. Daar waar er nog geen is, adviseren wij om deze op te richten. Bewonerscommissies hebben complexplanbesprekingen met Intermaris over onder meer onderhoud van de woningen. Zij worden hierbij ondersteund door De Boog.” Goed om te weten: De Boog organiseert speciale cursussen voor bewonerscommissies, waarbij onderwerpen als rechten en plichten, vergadertechnieken en nieuwsbrieven aan bod komen.

Vrijwilligers welkom

Ten slotte verzorgen de vrijwilligers van De Boog ook nog voorlichtingsbijeenkomsten voor huurders, over allerlei verschillende onderwerpen zoals duurzaamheid en leefbaarheid. “We doen eigenlijk best wel veel, nu we dit allemaal opnoemen”, lacht Mensina. Martin vult aan: “Ja, wat dat betreft ligt er genoeg werk op ons te wachten. We kunnen daarom best nog wat helpende handen gebruiken. Mensen die affiniteit hebben met sociale huur en zich in willen zetten voor de huurders, zijn heel welkom. Zij worden bij ons opgeleid en kunnen zelf aangeven waar ze goed in zijn of welke taak ze leuk vinden. In overleg is heel veel mogelijk. We zijn in ieder geval op zoek naar een penningmeester, want onze huidige penningmeester gaat ermee stoppen. Dit werk neemt ongeveer drie uur per week in beslag.”

Kortom: De Boog is de steunpilaar voor huurders van Intermaris in de gemeente Hoorn en de brug tussen huurders en Intermaris. Het adres van de organisatie is Maelsonstraat 12 - 4 in Hoorn. Telefoon: 0229-270456 (dinsdag- tot en met donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur). Meer informatie: www.vh deboog.nl .