Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens op Alkmaar Centraal Station.
Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens op Alkmaar Centraal Station. (Foto: Rodi Media)

Minibossen tegen fietsenchaos op station

Nieuws

ALKMAAR – Vorige week verwijderden medewerkers van Stadswerk072 nog op eigen initiatief fietsen van station Alkmaar Centraal. De fietsenchaos is en blijft een doorn in het oog van veel inwoners en stadsbestuurders. “Daar is echt wel een oplossing voor,” stelt Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens. En die oplossing gaat volgens Wiebe niet zozeer gepaard met betere handhaving of verwijderstickers op fietsen.

Door Roxanne Borgman

Wiebe tuurt naar de ronde perkjes met kale bomen waar Stadswerk vorige week met veel moeite tientallen fietsen heeft verwijderd. Na de opschoonactie zag het er leeg uit, precies wat we met z’n allen willen, maar het lag ook in de lijn der verwachting dat het op maandagochtend weer vol zou staan met fietsen. Wiebe ergert zich al lange tijd aan het station. “Niet zozeer vanwege de fietsen,” vertelt hij, “maar vanwege de verstening.”

‘Waarom is er zoveel versteend?’

Hij was eens gaan speuren in het fotoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar. “Voordat de auto massaal in gebruik werd genomen en de wegen erop werden ingericht, was het hier een stuk groener,” vertelt Wiebe. “Nu is bijna alles versteend – en waarom eigenlijk?”. Er komen geen auto’s op het stationsplein, fietsers fietsen doorgaans alleen richting de stalling. Mensen lopen er. Onder de trap zit een verdwaalde reiziger op een steen dat als stoel moet fungeren. Het is een kale en kille bedoening. Wiebe: “Als we meer zouden vergroenen, dan weet ik zeker dat dat een psychologisch effect zou hebben op mensen.”

Minibos

“In Vlaanderen zijn ze bezig met urban forests, het aanleggen van minibossen in stedelijke gebieden die zorgen voor een aangename groene leefomgeving.” Volgens Wiebe zorgt dat niet alleen voor biodiversiteit en klimaatadaptie, maar ook voor meer respect voor de leefomgeving. “Mensen zullen niet snel een fiets of rommel dumpen in een mooi natuurgebied. Zeker niet als dat gebied ook gebruikt wordt om sociale contacten te onderhouden, om elkaar te ontmoeten.” 

Wiebe ziet het wel zitten: een stationsbos of in ieder geval een parkje waar reizigers en buurtbewoners kunnen ontspannen en recreëren. Het zorgt voor schaduw, vermindert geluidsoverlast, vangt fijnstof op en slaat co2 op. “Je zult altijd mensen hebben die zelfs dan nog hun fiets tegen een boom zetten, maar je zult niet snel een fietsenchaos hebben op een plek waar veel groen is en waar veel mensen vertoeven.” Bossen blijven mensen altijd fascineren, zo denkt Wiebe, het brengt vreugde en plezier. Zal het genoeg fascinatie opleveren om een fietsenchaos tegen te gaan? “Ik denk van wel,” besluit Wiebe.