Afbeelding

De wording van Schelphoek

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is anno 2023 het parool van welhaast iedere gemeente. Een belangrijk discussiepunt daarbij is de keuze tussen bouwen bínnen de stad of het realiseren van nieuwbouwwijken in weilanden langs de randen van de stad. 

Binnenstedelijk bouwen is geen gemakkelijke opgave. Welk typen woningen kiezen we, waar laten we de auto, moeten we groenstroken opofferen, past de architectuur van de nieuwbouw wel in de oude omgeving en hoe voorkomen we ellenlange bezwaar- en beroepsprocedures? Een voorbeeld van het binnenstedelijk bouwen in Alkmaar is de nieuwbouwwijk de Schelphoek.

Zo’n twintig jaar geleden startte de discussie over de omzetting van het voormalige haven- en bedrijvengebied de Schelphoek in een woonwijk. Enkele jaren geleden is het hele proces van studie, overleg en bouwen – weliswaar vertraagd door de financiële crisis van 2008 – afgerond. Een goed tijdstip om terug te blikken op dit project.

Henk de Visser, adviseur erfgoed en ruimte, heeft indertijd bij de ontwikkeling. In een lezing op 7 maart 2023 kijkt hij terug. Hij behandelt de geschiedenis van de Schelphoek. Vervolgens bespreekt hij wat begin 2000 de aspiraties waren en wat hiervan is gerealiseerd. Zo heeft de toenmalige gemeenteraad voor de verschillende 11 deelprojecten van de Schelphoek nadrukkelijk uitgangspunten en eisen geformuleerd.

Zijn in de nieuwbouwwijk elementen terug te vinden die verwijzen naar de oorspronkelijke opzet van deze wijk, dat vanaf het einde van de 16e eeuw een binnenhaven en bedrijventerrein was? De lezing vangt aan om 20.00 uur en vindt wederom plaats in de Sociëteit, Varnebroek 31.

Klaas te Bos, HVA